Další zbytečná smrt. Lékař vyzývá ministerstvo, aby řešilo karmy

Ostrava – Smrt desetiletého chlapce z Valašského Meziříčí, který se o velikonočním pondělí spolu s mladším bratrem otrávil oxidem uhelnatým unikajícím z karmy, přiměla primáře Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava k naléhavé výzvě. Žádá ministerstvo zdravotnictví, aby se rostoucím počtem lidí, kteří se plynem z karmy otráví, vážně zabývalo. Ročně zemře na otravu oxidem uhelnatým 150 lidí.

„Myslím si, že je na čase, aby zdravotní výbor parlamentu začal tento problém řešit, případně aby ministerstvo zdravotnictví jmenovalo meziresortní komisi. Velice by pomohlo, kdyby stát zavedl povinnou instalaci hlásičů v obytných prostorách,“ řekl primář Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava Michal Hájek. Hlásiče stojí kolem pěti set korun. Když se v místnosti nahromadí jedovatý plyn, pískají. Je to signál uživatelům karmy, aby začali větrat. Zrádnost tohoto plynu je totiž v tom, že není cítit.

Lékaři vyzývají ke změnám (zdroj: ČT24)

Mnohým tragédiím způsobeným otravou oxidem uhelnatým se dalo předejít. Nejen instalací hlásičů, ale i pravidelnou kontrolou plynových zařízení. Povinné jsou ale jen pro podnikatele. Právě o zpřísnění podmínek pro používání karmy jde lékaři, který marně bojoval o život mnoha otrávených lidí.

Stav mladšího z bratrů, který se o Velikonocích při koupání ve vaně nadýchal oxidu uhelnatého, je stále velmi vážný. Přiotrávení chlapci se málem utopili. Zdravotníci je přivezli do nemocnice v bezvědomí a kritickém stavu. „Obě děti absolvovaly léčbu hyperbarickým kyslíkem, ale prognóza byla od začátku velmi špatná,“ uvedl Hájek. O záchranu sedmiletého dítěte teď bojují lékaři dětské kliniky ostravské fakultní nemocnice. „Bohužel, jeho zdravotní stav se od jeho přijetí nezlepšil. Je i nadále v umělém spánku, je to velmi vážné,“ řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.