Zpravodajství Ostrava

Africké slony před pytláky chrání rodák z Třince

Velikost textu:

Praha - Pomáhat slonům v Africe se rozhodl pětadvacetiletý cestovatel Arthur F. Sniegon z Třince. Ve spolupráci s tamními národními parky pátrá po pytlácích, kteří ročně kvůli nelegálnímu obchodu se slonovinou zahubí až 30 tisíc zvířat.

Arthur F. Sniegon se slony
Arthur F. Sniegon se slony

Patnáct měsíců strávil třinecký rodák v pralesích a savanách střední Afriky. Na kole a v kajaku projel Arthur F. Sniegon s kamerou v ruce přes 5 tisíc kilometrů. Vše pro to, aby mapoval život slonů. "Několik měsíců jsme projížděli celý jih ČAD, kde sloni žijí, a zjišťovali jsme, kolik jich tam ještě zbývá, jaká území využívají, dali jsme tam mnoho obojků s GPS," popsal cestovatel.

Arthur F. Sniegon:

"Skupina sloních samců přichází v období sucha až k domu ředitele parku, přijde se napít, nějakým způsobem s vámi beze slov komunikuje. Myslím si, že po téhle zkušenosti by žádný pytlák nebyl schopen tu spoušť zmáčknout."

Před třiceti lety žilo v celé Africe kolem 600 tisíc slonů. Dnes, i přes zákaz obchodu se slonovinou, je jejich počet na polovině a snižuje se každým rokem o desetitisíce kusů. V Africe pytlačí řádově statisíce lidí. Vysoká míra korupce totiž umožňuje obcházení zákonů. Tamní národní parky proto každého dobrovolníka vítají.

přehrát video
Pomoc slonům v Africe

Český cestovatel se třeba během jednoho dvoutýdenního pátrání setkal s asi 30 lidmi zapojenými do nelegálních obchodů, od pytláků přes překupníky až po koncové zákazníky. "Navštěvovali jsme slonovinové překupníky, potom se nám podařilo některé z nich dostat na můj hotelový pokoj v Jahundé, kde jsme je zatkli a postavili před soud," vypráví Sniegon.

Arthur F. Sniegon se teď chystá o svém cestování zpracovat dokument. Pak by ho chtěl jako osvětu promítat nejen v Česku, ale i v dalších zemích světa.

Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.