Zpravodajství Ostrava

Lidem bez domova chybějí v Olomouci teplé boty i spací pytle

Velikost textu:

Olomouc – Příchod mrazivých teplot způsobil první problémy, Středisko SOS pro vzájemnou pomoc občanů v Olomouci má nedostatek teplého oblečení a spacích pytlů pro lidi bez domova. Pracovníci střediska, které se na pomoc lidem v nouzi zaměřuje, proto vyhlásili veřejnou sbírku.

ilustrační foto
ilustrační foto

„Teploty klesají, chladných dnů bude stále přibývat a denně k nám přicházejí lidé s písemnou žádostí od sociálních pracovníků, abychom jim bezplatně poskytli teplé oděvy," uvedl pracovník střediska Jan Kučera.

Oloumouc
Oloumouc

„Máme velký nedostatek hlavně pánských zimních bot, spacích pytlů a pánských rukavic," doplnil Kučera. Lidé mohou teplé šatstvo, obuv a spací pytle přinášet do konce října přímo do prostor střediska v Praskově a Rooseveltově ulici.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

V Olomouci žije podle odhadů odborníků kolem 650 bezdomovců, z toho přes 300 přímo na ulici. S příchodem zimního počasí každoročně hledají střechu na hlavou v azylových domech či noclehárnách - přesto mnoho z nich přežívá zimu na ulici.

Situace těchto lidí bez domova je podle odborníků v zimních dnech velmi těžká, rychlá pomoc jim přitom může usnadnit život. „V zimním období každý měsíc uspokojíme kolem 130 žadatelů o teplé oblečení a obutí," doplnila zástupkyně střediska Hana Fialová.

Lidé bez domova v Olomouci slavili Vánoce
Lidé bez domova v Olomouci slavili Vánoce

Bezplatnou materiální pomoc poskytuje olomoucké středisko lidem v nouzi od amnestie prezidenta Václava Havla, od ledna 1990. Do pomoci prostřednictvím veřejných sbírek přitom středisko zapojuje Olomoučany pravidelně. Loni například pomohli se sběrem rukavic, teplých ponožek a zimních bot. V minulosti SOS podle aktuální potřeby pořádalo i sbírky přikrývek, ručníků, ale i talířů, hrnků a lžic.

Lidé bez domova v Olomouci slavili Vánoce
Lidé bez domova v Olomouci slavili Vánoce

Středisko kromě humanitárních sbírek pomáhá i osamělým a sociálně znevýhodněným obyvatelům města. Bezdomovcům například každoročně připravuje štědrovečerní večeři a osamělým lidem rozdává vánoční balíčky.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.