Zpravodajství Ostrava

V Olomouci finišují se stavbou nové tramvajové trati

Velikost textu:

Olomouc - Téměř po celé délce plánované tramvajové trati v Olomouci už jsou položené koleje. Na dokončení trasy, která povede podél obchodní galerie Šantovka na sídliště Nové Sady, už totiž stavbařům zbývají jen necelé dva měsíce. Zhruba kilometr a půl dlouhá trať vyjde na dvě stě sedmdesát milionů korun. Více než polovinu tvoří dotace ze švýcarských fondů.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Tramvaje číslo 3 a 5, které v olomoucké hromadné dopravě momentálně chybí, po nové trase poprvé projedou už 1. října. Před ní bude zastávka a koleje pak povedou podél Mlýnského potoka – ramene řeky Moravy. Protnou železniční trať, která vede do Senice na Hané.

přehrát video
Reportáž Martiny Tlachové

Vedle bude chodník a cyklostezka. Zatímco cyklostezka pak zmizí pod most, tramvaje vjedou na rušnou čtyřproudou silnici.

Na jedné z nejfrekventovanějších ulic ve městě, Velkomoravské, přibude další světelná křižovatka. Tramvaje tu budou silnici přejíždět zhruba každých deset minut.

Konečná pak bude na ulici Rooseveltova, kde začíná sídliště Nové Sady. Právě tato ulice je teď uzavřená a řidiči sem z Velkomoravské neodbočí až do 15. září.

"Nechceme, aby v Olomouci byly čtvrtě bez tramvají a čtvrti s tramvajemi, chceme to postupně rozvinout, bude to trvat desetiletí," uvedl Martin Novotný, primátor Olomouce.

Do budoucna se proto počítá s tím, že tramvaje pojedou ještě dál. Na konečné proto nebude točna. Dopravní podnik sem vyšle speciální obousměrné vozy. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.