Zpravodajství Ostrava

Moravskoslezský kraj zastavil převody domovů pro seniory na města

Velikost textu:

Moravskoslezský kraj - Ze třinácti oslovených radnic souhlasily se změnou jen dvě. Ostatní buď odmítly, nebo verdikt stále oddalovaly. Kraj teď bude zařízení provozovat dál. Některé z nich ale zřejmě upraví pro klienty, kteří vyžadují specializovanou péči.

Převody domovů pro seniory
Převody domovů pro seniory

Budova domov Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm prošla vloni rekonstrukcí za padesát milionů. Bydlí v ní téměř devadesát seniorů. Mezi nimi žije i paní Božena. Teď je na pokoji konečně sama.

"Před rekonstrukcí tady byla většina pokojů dvoulůžkových a třílůžkových. Jednolůžkových bylo minimum. V této chvíli máme šedesát jedna jednolůžkových a třináct dvoulůžkových pokojů." uvedl Jiří Absolon, ředitel domova Hortenzie.

Domov pro seniory Hortenzie je jedním ze čtrnácti zařízení tohoto typu, které kraj už před dvěma lety nabídl městům k převzetí. Frenštát jej ale nakonec provozovat nebude.

přehrát video
Reportáž Michala Poláška

Město sice původně budovu chtělo, jenže až poté, co budou známy náklady na provoz po rekonstrukci. Kraji ale mezitím došla trpělivost a převody zastavil. Teď radnice otočila. O domov už usilovat nebude.

"Řešíme jiné finanční záležitosti. Jsou to především dotace, projekty, a proto jsme v této situaci toto rozhodnutí uvítali," informovala Zdeňka Leščišinová, starostka Frenštátu pod Radhoštěm.

Kraj si stávající zařízení ponechá. Tvrdí ale, že v nich přestanou být upřednostňováni lidé z okolí. Obyvateli se stanou senioři z celého kraje, u kterých je například nutná zvýšená péče.

Hlučínská radnice teprve devět let starý objekt Domova u jezera do svého majetku chce. Převezme si jej k prvnímu lednu.

Dva a půl milionu korun ročně na provoz město v rozpočtu má. Právě tady se chtěli vyhnout tomu, aby kraj určoval, kdo bude domov obývat.

Vedle Hlučína se k převzetí domova pro seniory přihlásil i Bruntál. Obě města mají povinnost udržet provoz zařízení minimálně dvacet let.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.