Zpravodajství Ostrava

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se bude výrazně zvyšovat

Velikost textu:

Moravskoslezský kraj - Až třináct tisíc lidí přijde v Moravskoslezském kraji do konce roku o práci. Katastrofický scénář úřadu práce v Ostravě začíná mít reálné obrysy. Firmy nahlásily první hromadná propouštění, další se k němu chystají. Vše zhoršuje situace společnosti OKD. Ta omezuje těžbu a přestává odebírat od svých dodavatelů.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Otevřít galerii
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Společnost Fite z Horní Suché vyrábí důlní závěsné lokomotivy. Hlavním odběratelem je společnost OKD. Ta těžbu omezuje a šetří.  

"My jsme samozřejmě museli udělat řadu opatření. Propustili jsme většinu důchodců a snížili jsme pracovní dobu o jeden den," informoval Pavel Bartoš, předseda představenstva, FITE, a.s.

přehrát video
Reportáž Pavlíny Daňkové

Problémy společnosti OKD se týkají desítek firem. Jsou to firmy dodávající důlní technologie, poskytující servis, energii nebo přepravu. Jen ty, které poskytují agenturní zaměstnance a odborné práce, zřejmě do konce roku propustí 1 500 lidí. První z nich oznámily hromadné propouštění už teď.

"V současné době jsme museli snížit stav zhruba o dvě stě lidí. S OKD jednáme v podstatě každý týden. Nemáme žádné zprávy, které by situaci vylepšovaly a připravujeme se na tu nejhorší variantu," uvedl Ivan Rychecký, člen představenstva VOKD.

"OKD spolupracuje s celou řadou subdodavatelů, a pokud se sníží výkonnost OKD, samozřejmě to bude mít dopad i na subdodavatelské firmy. Do konce roku by se z tohoto odvětví mohlo uvolnit téměř třináct tisíc pracovníků," informovala Yvona Jungová, ředitelka Úřadu práce Ostrava.

Pokud by se naplnily černé scénáře, Moravskoslezský kraj by se stal místem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Její míra by stoupla o celý jeden procentní bod a dostala by se k jedenácti procentům.

Ve hře jsou i další průmyslové podniky, které mají problémy. Přes léto opět stojí provoz ve Vítkovickém Evrazu, do kterého mimo jiné přes čtvrtinu své produkce dodává jeden z dalších velkých zaměstnavatelů – Arcelor Mittal Ostrava. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.