Zpravodajství Ostrava

Vodní záchranáři soutěžili na Slezské Hartě

Velikost textu:

Slezská Harta - Na Slezské Hartě už po patnácté soutěžili vodní záchranáři. Neoficiálního mistrovství České republiky se zúčastnilo šestnáct týmů. Soutěž vznikla jako reakce na povodně v roce 1997 a pomáhá hasičům v tom, aby mohli porovnat své schopnosti zasáhnout při záplavách.

Foto ze soutěže
Foto ze soutěže

Nemusely z ní nikoho vytahovat, přesto se jeden po druhém vrhaly záchranářské týmy do chladné vody Slezské Harty. Nešlo sice o lidské životy, zato o body a dobrý čas a hlavně prestiž.

přehrát video
Reportáž Radka Wiglasze

"Celkově hasiči dnes na vodní hladině plní devět disciplín. Mezi ty základní patří záchrana tonoucího z vodní hladiny," uvedl Jiří Patrovský, ředitel územního odboru HZS MSK Bruntál.

Dokazovat museli i přesnost a dobrý odhad, a to když házeli záchranné kolo tonoucímu.

Pak museli dokázat, že umí člověka nejen vytáhnout z vody, ale poskytnout mu i první pomoc.

Nejzajímavější a nejatraktivnější disciplína je pro soutěžící záchranáře slalom.

A to nejtěžší je čekalo nakonec - plavání se zátěží ke břehu. Místo figuranta ale museli odvléct do cíle naplněné barely.

První místo obsadili záchranáři z Krnova a po dvou letech tak neoficiální titul nejlepších vodních záchranářů v zemi vrátili do Moravskoslezského kraje, kde působí jediný tým v Česku zaměřený na pomoc při povodních. Právě ty z roku 1997 přinutily hasiče podobnou soutěž uspořádat.

"Pro nás je důležité, aby hasiči s touto technikou cvičili a my zjistili, jak je úspěšná jejich příprava," uvedl Vladimír Vlček, náměstek ředitele HZS MSK.

Ti nejlepší vodní záchranáři se teď hlavně chystají na podzimní mezinárodní cvičení na Slovensku.  


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.