Zpravodajství Ostrava

Skončila první etapa rekonstrukce městského stadionu za půl miliardy

Velikost textu:

Ostrava – Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích má za sebou první etapu rekonstrukce, která stála téměř 500 milionů korun. Nejviditelnější změnou je nová východní tribuna s kapacitou 5020 míst k sezení. Součástí je i sociální zázemí a bufety s občerstvením.

Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích
Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích

Tato renovace je největší stavební zásah do sportoviště, které v Ostravě stojí od roku 1939. Bude sloužit především atletice a od sezony 2014/2015 na něm budou hrát fotbalisté prvoligového Baníku Ostrava. Jejich stadion na Bazalech totiž nesplňuje požadavky fotbalové asociace.

Vítkovický stadion se dočkal například nového polyuretanového povrchu atletické dráhy, sektorů technických disciplín nebo trávníku hrací plochy.

Součástí modernizace areálu bylo vybudování nových pokladen, rekonstruováno je rovněž umělé osvětlení. „První etapa přestavby trvala přibližně dva a půl roku. Nejvýznamnější stavbou je nová východní tribuna, ale velmi nákladná byla také infrastruktura," řekl náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek z ODS.

Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích
Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích

První test čeká stadion 9. června při mistrovství Moravy a Slezska v atletice žactva. Opravdová zatěžkávací zkouška pak přijde 27. června na Zlaté tretře Ostrava, pro kterou už nyní dělníci montují mobilní ochozy. Celková kapacita by měla být 15 tisíc diváků.

S druhou etapou začnou stavební firmy zřejmě v září. Zahrnovat bude vybudování severní a jižní tribuny a úpravy v západní části areálu. Vzniknout by mělo také zázemí pro novináře. Předpokládané náklady jsou 448 milionů korun. Část město uhradí z přebytku z rozpočtu, zároveň opět počítá s dotací ministerstva školství, které na první etapu přispělo 44 miliony korun. Nyní chce město získat padesátimilionovou dotaci.

Kompletní dokončení renovace je plánováno na září příštího roku. „Od začátku projektu jsme konzultovali využití sportovišť s konečnými uživateli, to znamená s fotbalovými kluby i fotbalovým a atletickým svazem, abychom měli široké využití pro národní šampionáty i mezinárodní mítinky,“ uvedl náměstek primátora Štěpánek.

Ve Vítkovicích bude v budoucnu hrát i Baník, což zřejmě nelibě ponesou fanoušci, pro které jsou Bazaly tradičním místem. „Doufám, že to fanoušci pochopí. Každopádně s nimi cítím, protože jestliže někam chodím třicet let nebo ještě déle do domovského stánku, tak to nebude jednoduché,“ uvedl místopředseda představenstva Baníku Libor Adámek. Dodal, že snahou klubu bude návrat na Bazaly. „Jak se budeme cítit my, není až tak směrodatné. Můžeme být rádi, že máme kde hrát a na certifikovaném stadionu,“ podotkl Adámek, který předpokládá, že Baník bude ve Vítkovicích nejméně pět let.

Ostravský stadion Bazaly
Ostravský stadion Bazaly

Štěpánek však nevyloučil, že by se první liga přesunula na městský stadion natrvalo. Město, které se stalo majitelem areálu na Bazalech, na jeho nutnou opravu za stamiliony korun nemá peníze.

přehrát video
Reportáž Pavlíny Daňkové
Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.