Celiaci z Frýdku-Místku si mohou pochutnat na sladkém bezlepkovém
Frýdek-Místek – Lidé trpící celiakií musí kvůli onemocnění sliznice tenkého střeva dodržovat přísnou dietu. Kupříkladu jsou nuceni jíst speciální pečivo, které se od toho běžného liší v tom, že neobsahuje obilnou mouku a jeho výroba je minimálně 10 x dražší. Jelikož je speciálních restaurací a prodejen málo, rozhodla se jedna rodina ve Frýdku-Místku otevřít bezlepkovou cukrárnu a pekárnu.
Počet osob v Česku s diagnostikovanou nesnášenlivostí na lepek se za poslední roky zvýšil. Odborníci počet odhadují na 50 tisíc lidí. Bezlepková dieta už ale není natolik omezující, jako tomu bylo dříve. Nemocní mohou vděčit rostoucí řadě specializovaných obchodů, které pro ně bezpečné potraviny prodávají. Přesto pekáren a restaurací, kde se mohou celiaci v klidu najíst, je stále velmi málo.
Mezeru na trhu se proto rozhodla alespoň částečně vyplit Blanka Hünerová, která ve Frýdku-Místku otevřela bezlepkovou cukrárnu a pekárnu. K nápadu ji přivedlo onemocnění vlastní dcery. "Čerstvé pečivo se nedalo vůbec sehnat. Kupovali jsme jenom zavakuované, které už mi časem přestalo chutnat, protože bylo suché a nevýrazné," popisuje obtíže mnoha celiaků šestnáctiletá dívka, která svou nemoc objevila před čtyřmi roky.
Lidé s celiakií jsou nuceni výrazně upravit svůj jídelníček. Vyvarovat se mají hlavně výrobkům z pšenice, ječmene a žita. Musí mít proto na pozoru před potravinami, jako jsou například knedlíky, těstoviny nebo běžné rohlíky. Nahrazovat je mohou třeba rýží, kukuřicí nebo sojou. Povolená je také zelenina, maso i mléčné výrobky. "Pokud člověk nedodržuje bezlepkovou dietu, tak dojde k vyčerpání imunitního systému, přidají se onemocnění dalších orgánů, bývají až život ohrožující," varuje odbornice na výživu Kamila Petrušková.
Paní Hünerová nejprve začala péct vlastní pečivo jen pro dceru, nyní chce život ulehčit i dalším celiakům. Do sortimentu plánuje zařadit i něco sladkého - koláče a dorty. "Z vlastní zkušenosti vím, jak je obtížné, jít do cukrárny, dát si tam kávu, zákusek," vysvětluje majitelka cukrárny a pekárny. Denně chce péct na 50 bezlepkových chlebů i koláčů.
Hlavní zprávy
-
Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
-
K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
-
Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
-
Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...
Další v rubrice
-
Video
25. 4. 2014 17:27 Slezské zemské muzeum oslavuje 200 let, je nejstarší v Česku
-
Video
25. 4. 2014 15:25 Pokud zřizovatel zaplatí, žáci učiliště se v pondělí vrátí do lavic
-
Video
24. 4. 2014 17:19 Další zbytečná smrt. Lékař vyzývá ministerstvo, aby řešilo karmy
-
Video
24. 4. 2014 13:40 Důmyslný den knihy: Dvanáct hodin s Donem Quijotem