Zpravodajství Ostrava

Cizinci musí platit za odpad, obce ale své cizince neznají

Velikost textu:

Hrádek - Cizinci musí nově odvádět poplatky za odpad. Jenže obce nemají možnost, jak zjistit, komu a kam složenku poslat. Ve svých evidencích totiž cizince nemají a cizinecká policie jim je poskytnout nemůže. Ministerstvo vnitra proto muselo začít problém rychle řešit.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Miroslav Kulec se přistěhoval z Polska. V Hrádku, který má vůbec největší podíl obyvatel polské národnosti, totiž potřebovali polsky mluvícího pastora. Zná ho celá obec, proto úředníci věděli, kam mají složenku poslat.

„Je to tady trochu dražší, u nás jsem platit za vývoz kontejneru, tady, jak jsem pochopil, se platí za osobu, no a my jsme velká rodina,“ říká pastor Mirosław Kulec, Sbor Církve bratrské v Hrádku.

„Hrádek je malá obec, tak tu se třeba tuší, kdo je cizinec, kdo se nový přistěhoval, no tak ho oslovujeme individuálně,“ vysvětluje starosta Robert Borski.

V Hrádku žijí necelé dvě tisícovky obyvatel. Ve větších obcích se ale hledání cizinců může rovnat hledání jehly v kupce sena. Obce se proto s žádostí o pomoc obrátily přímo na Ministerstvo vnitra. Ale nepořídily. Mají si informace získat z vlastní evidence nebo ze stránek statistického úřadu.

Jenže obce nepotřebují vědět počet „svých“ cizinců, ale kteří to jsou. Tyto informace má jen cizinecká policie. Ani od ní je ale získat nemůžou.

„Pro nás je to v tuto chvíli tak technicky a časově náročné, že kdybychom museli vyhovět požadavkům více než 6000 obcí, tak by to prakticky paralyzovalo náš úřad,“ vysvětluje Kateřina Rendlová, mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie, PČR.

Ministerstvo vnitra teď pracuje na tom, aby obcím jmenovitý přístup k údajům o cizincích zpřístupnilo do konce března. Jenže třeba v Hrádku je to termín, do kterého musí lidé poplatky za odpad zaplatit.

přehrát video
Reportáž Alexandry Přečkové

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.