Zpravodajství Ostrava

Lidé nechtějí, aby z Jeseníků zmizeli kamzíci

Velikost textu:

Jeseníky - Už dvacet pět tisíc lidí podepsalo petici za záchranu kamzíků v Jeseníkách. Ještě před třiceti lety byla jejich populace hodně silná a turisté mohli zvěř potkat i během túry. Dnes už jich tolik vidět není. Stovky kamzíků totiž lovci vystříleli.

Kamzík
Kamzík

První působiště kamzíků v Jeseníkách bylo před sto lety v Karlově Studánce. Aby si zvykli, byli prvních pět let ve speciální oboře. Až pak dostali volnost. Kamzíkům se v Jeseníkách dařilo, nejvíce v osmdesátých letech, kdy jich bylo kolem dvanácti set. Jejich stavy se proto začaly regulovat. Po roce 1989 však došlo k neřízenému odlovu. Řada myslivců kamzíky střílela načerno a málem je vyhubila.

Lesník Jan Eliáš si ve svém revíru pamatuje až šedesát kusů, to bylo před třiceti lety. "Dnes je na stejné ploše dvanáct, patnáct, někdy osmnáct kamzíků," uvedl revírník Jan Eliáš.

Podle posledního mapování žije nyní v horách kolem dvě stě šedesáti kamzíků. I těm hrozila záhuba. Ochránci přírody s nimi do budoucna nepočítali. To se ale změnilo, i když prý chráněné krajině stále škodí. Nejvíc ve Velké Kotlině. "Okusují vzácné druhy rostlin, které pak nemohou kvést a vytvářet semena, čili se reprodukovat," vysvětloval Jindřich Chlapek ze Správy CHKO Jeseníky.

přehrát video
Reportáž Andrey Švubové

Za záchranu kamzíka vznikla petice. Ministerstvo životního prostředí nakonec rozhodlo, že zvěř v Jeseníkách v omezeném počtu zůstane. Miroslav Havira z CHKO Jeseníky uvedl, že správa neuvažuje o žádné aktivní likvidaci ani redukci kamzíka horského. "Současný plán péče akceptuje asi dvě stě kusů," uvedl Havira.

Občanské sdružení za záchranu kamzíka věří, že jejich počet časem opět zesílí. Třeba pokud se je podaří vyhnat z Velké Kotliny. Jaromír Latner ze sdružení Jesenický kamzík uvedl, že se domluvili s ochránci na některých opatřeních, která budou zkoušet, například oplocení nebo pachové ohradníky.

Kamzík horský žije na dvou místech v Česku. V Lužických horách se první zvířata vysadila o pět let dříve než v Jeseníkách.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.