Zpravodajství Ostrava

Šestý den Frenštátu: Rekordní solidarita i pokus těžit z neštěstí

Velikost textu:

Frenštát pod Radhoštěm - Rekordní pomoc i první podvodníci, kteří se snaží na tragédii přivydělat. To mimo jiné přinesl šestý dne po neštestí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Na oficiálním kontu zřízeném městem už mají obyvatelé domu číslo 39 přes devět milionů korun. Lidé stále čekají na oficiální potvrzení počtu obětí, přestože v malém městě jako je Frenštát pod Radhoštěm všichni vědí, kdo mezi nimi schází.

Dům číslo 39 ve Frenštátu pod Radhoštěm
Dům číslo 39 ve Frenštátu pod Radhoštěm

V sobotu začne demolice vyhořelého domu. Tento den bude důležitý i pro lidi z vedlejšího domu. Na demolici, která má trvat několik dní, závisí, kdy se budou moct vrátit domů.

Hasiči ještě dnes z domu vynášeli různé drobnosti jako mlýnek na kávu, termosky, osobní věci. Trosky už ale jen vzdáleně připomínají obytný dům.

přehrát video
Reportáž Marty Pilařové

Výsledky genetické analýzy ostatků obyvatel domu číslo 39 bude mít policie k dispozici v druhé polovině příštího týdne. Frenštátské oběti tak oficiálně stále nemají jména.

"Je to nejistota, která dává naději, že to může být ještě jinak. Jakmile policie potvrdí, o koho se jedná, naděje bude mnohem menší," vysvětlovala psycholožka Silvie Navarová.

Tragický případ dostal další nepříjemný rozměr. Objevili se podvodníci, kteří by na něm chtěli vydělat. Okolnosti falešné sbírky na pomoc obětem neštěstí, na kterou upozornila radnice, už šetří policie. "Pro to nemám slov. Opakuji, že účet je pouze jeden, u Komerční banky. Město se nepodílí na žádné jiné sbírce. Jiné informace jsou lživé a pocházejí od podvodníků," zdůraznila starostka.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.