Zpravodajství Ostrava

Policejní prezident potvrdil, že ve Frenštátu šlo o úmyslný zločin

Velikost textu:

Frenštát pod Radhoštěm - Exploze v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm byl úmyslný zločin. V Ostravě to dnes, dva dny po tragédii, poprvé potvrdil policejní prezident Martin Červíček. V historii České republiky k ničemu podobnému zatím nedošlo. Prezident připustil, že policisté sice  pracují s několika verzemi, ale stále nejpravděpodobnější je ta, že tragédii úmyslně způsobil muž, který žil v přízemním bytě. Je mezi pěti potvrzenými oběťmi.

Místo tragédie
Místo tragédie

"Osobně to považuji nejenom za tragickou událost, ale za kriminální jednání," uvedl policejní prezident Martin Červíček. Také krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý potvrdil, že tato verze je prioritní. Doplnil, že podezřelý z úmyslného trestného činu je dvaašedesátiletý muž, který zachynul při explozi.

Policisti tak poprvé otevřeně vyslovili to, o čem od prvního okamžiku mluví celé město - že  výbuch nezpůsobila technická závada, ale muž z přízemí. Zabitím jim prý často vyhrožoval.

přehrát video
Reportáž Ivy Bartoňové a Michala Poláška

Nikdo ze sousedů však podle policie nepodal trestní oznámení. Svědci jsou přesvědčeni, že explodovaly propanbutanové lahve, kterými měl atentátník dokonce zablokovat vchodové dveře. To však ředitel Tuhý odmítl zatím komentovat. "Máme několik již stovek stop, které potřebujem podrobit znaleckému zkoumání," vysvětlil.

Muž ze sousedního vchodu má na to, co se stalo, docela jasný názor. Domnívá se, že podezřelý nájemník uvolnil ve sklepě hlavní přívod hlavního plynu.

Trosky domu prohlédl statik. Další bourání ale zatím nepovolil. "Bude se to muset odřezávat opatrně," naznačil komplikovanost situace statik Josef Pacula. Lidé ze sousedního vchodu se tak zatím nemohli vrátit domů. Ti, které přímo zasáhl výbuch, nadále zůstávají v moravskoslezských nemocnicích. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.