Zpravodajství Ostrava

Do prvních tříd ostravských základních škol vstupuje silný ročník

Velikost textu:

Ostrava - Také v Ostravě začaly zápisy do prvních tříd. A do škol nastoupí silné ročníky. Po několika letech, kdy prvňáčků ubývalo, se jich do škol hlásí zase více. V předškolním věku je teď v kraji 13 700 dětí, což je o dvě stovky víc, než loni. Asi pětinu jich ale čeká odklad.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Manželé Rosíkovi dnes přišli k zápisu do Základní školy Porubská se svým synem Adamem. Kam své dítě přihlásí, bylo jasné. Bydlí poblíž a na školu mají dobré reference.

"Na zápis jsme ho nějak zvlášť nepřipravovali. Učí se ve školce, akorát jsem ho zkoušel, jestli neumí nějakou básničku. Tu sice neumí, ale umí písničku. Jinak doma si čteme pohádky a učíme se nějaká anglická slovíčka," říká otec budoucího prvňáka Slavo Rosík.

O Základní školu Porubská je tradičně velký zájem. Letos tam budou otvírat tři první třídy, což je zhruba 80 dětí.

přehrát video
Reportáž Venduly Horníkové

A už pět hodin před ukončením zápisu byla kapacita téměř plná. Od prvního září tady navíc otvírají vůbec poprvé bilingvní třídu. A právě do ni nastoupí i malý Adam.V moravskoslezském kraji se do prvních tříd hlásí o dvě stě dětí víc, než loni. Kolik nových tříd ale školy nakonec otevřou, to bude jasné až po všech zápisech.

"Pro náš kraj to každopádně signalizuje postupný nárůst žáků. A to je dobře," shrnuje náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková.

Ve většině ostravských škol proběhly zápisy dnes, někde potrvají do zítřka. V ostatních městech kraje budou probíhat postupně do poloviny února.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.