Zpravodajství Ostrava

Armáda spásy učí bezdomovce hospodařit na farmě

Velikost textu:

Opava - Armáda spásy v Opavě učí lidi bez domova znovu získávat pracovní návyky. Využívá k tomu vlastní farmu ve Strahovácích, kde se klienti starají o hospodářská zvířata a o celé zázemí. Ročně se tam vystřídá několik desítek klientů azylového domu. Podobné programy jim zvyšují šanci znovu získat práci.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Pana Josefa před třemi lety propustili ze zaměstnání. Bez příjmů nemohl splácet hypotéku a ocitl se na ulici. Nezbývalo mu nic jiného, než jít do azylového domu Armády spásy v Opavě. Po čase získal možnost pracovat na jejich farmě. A tam je zaměstnaný už víc než půl roku.

"Dříve jsem dělal u zvířat, umím taky jezdit s traktorem, tak mě dali sem," řekl klient Armády spásy Opava. 

Miroslav Hulva pracuje na farmě ve Strahovicích už necelý rok. "Starám se jenom o zvířata, hlavně o slepice, ale také o ovce a prasata. Ráno je musím vždycky nakrmit, k večeru jim dám znovu a také posbírám vajíčka," popisuje muž svoji práci.

přehrát video
Reportáž Venduly Horníkové

Podobnými projekty se Armáda spásy snaží znovu naučit klienty pracovním návykům tak, aby měli šanci si v budoucnu najít práci sami. "Věříme, že člověk tak získá větší sebedůvěru. Když pak přijde za nějakým zaměstnavatelm, může říct, já opravdu umím pracovat osm hodin denně," vysvětluje zástupce Armády spásy pro moravskoslezský kraj Tomáš Surovka.

Klienti dostávají za práci na statku i peníze. "Na půl roku mě zaměstnali jen na půl úvazku, pak mi to prodloužili, takže mám vlastně zaměstnání. A jednou za měsíc i výplatu," pochvaluje si Miroslav Hulva.

Armáda spásy zaměstnává ve Strahovicích dva lidi, dalších třicet klientů jezdí na farmu pomáhat. Příští rok by mohla další dvě zaměstnanecká místa ještě přibýt. V budoucnu chce Armáda spásy udělat z farmy sociální podnik a dát v něm práci dalším lidem.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.