Zpravodajství Ostrava

Firmy a občanská sdružení zakládají školky

Velikost textu:

Český Těšín - Najít místo v mateřské škole není v Moravskoslezském kraji jednoduché. Jako alternativy proto vznikají firemní školky, mateřinky zakládají i občanská sdružení. Zájem je o ně veliký, rodiče do nich můžou dát i děti mladší tří let a provozní doba odpovídá jejich pracovní době.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Na jedné straně profesní kariéra, na druhé kvalitní péče o dceru. Zástupce ředitele školy Michal Nešporek může skloubit obojí. O tříletou Marušku se postarají ve firemní školce.

"S manželkou máme oba dva poměrně časově náročná zaměstnání a tato firemní školka nám umožňuje bez problému zajistit péči o naše dítě, a to i do pozdních odpoledních hodin," uvedl Michal Nešporek.

Místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny potvrdil, že v mateřských školách ve městě byla už delší dobu nedostatečná kapacita, proto se rozhodli využít jiných možností.

Zaměstnanci škol a městského úřadu můžou navíc do školky dát i dvouleté děti. Ve většině mateřinek by rodiče tak malých dětí neuspěli. "Díky této možnosti jsem se mohla dříve vrátit  do práce. Protože jsem učitelka, bylo výborné, že jsem mohla nastoupit už v září," uvedla mladá matka Lenka Válková.

přehrát video
Reportáž Alexandry Přečkové

Legislativa sice přijetí dvouletých umožňuje, ale školky na to nejsou připravené. Ředitel Základní a mateřské školy Hrabina Rudolf Fielder vysvětlil, že zájem rodičů umístit tříleté děti je tak velký, že nepřipadá v úvahu, aby mohli vzít i dvouleté děti. Dodal, že zařízení podobná školkám, která nabízejí řešení, mohou zakládat i občanská sdružení. Jedno takové funguje v Horní Suché. 

"Tvoříme si programy podle rámcového vzdělávacího programu. Nemusíme je sice plnit, ale je lepší, když máme z čeho vycházet," řekla Hana Buglová, předsedkyně občanského sdružení Budulínek z Horní Suché.

Vlastní školku bude mít i Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Vyroste na louce vedle univerzitního sportovního hřiště. "Jde nám o mladé zaměstnance, kteří mají děti. Samozřejmě se o ně potřebují postarat a my zase chceme, aby u nás ve škole mohli být co nejvíce," řekl rektor školy Ivo Vondrák. Školku pro padesát předškoláků chce vysoká škola otevřít letos v září.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.