Zpravodajství Ostrava

Obyvatelé Frýdku-Místku chtějí zachránit starou sportovní halu

Velikost textu:

Frýdek-Místek - Dva tisíce podpisů pod peticí a odeslaná žádost na ministerstvo kultury. Obyvatelé Frýdku-Místku bojují za záchranu víceúčelové sportovní haly. Občanské sdružení Vize FM chce, aby byla stavba vyhlášena národní kulturní památkou. Vedení města se to nelíbí. O pozemcích kolem řeky Ostravice má své vlastní představy.

Víceúčelová sportovní hala ve Frýdku-Místku
Víceúčelová sportovní hala ve Frýdku-Místku

Víceúčelová sportovní hala ve Frýdku-Místku. Svou největší slávu už má za sebou. V roce 1993 v ní hokejisté odehráli část zápasů v rámci mistrovství světa do dvaceti let.

Rok 2003 - frýdecko-místečtí házenkáři tady vyhráli nad pražskou Duklou mistrovský titul. Třetí finálový zápas sledovalo sedm tisíc diváků.

Rok 2012 - město vydává demoliční výměr a podporuje záměr developera halu zbourat a postavit místo ní jinou – menší. Okolní prostor by potom zaplnilo nové obchodní centrum.  Petici proti tomuto záměru podepsaly už dvě tisícovky obyvatel města. „Je to jediná chlouba, která se za bývalého režimu tady povedla postavit. Myslíme si, že tvoří opravdu symbol a dominantu města,“ říká Jakub Šrubař z občanského sdružení Vize FM.

přehrát video
Reportáž Pavly Daňkové

 

Občanské sdružení požádalo ministerstvo kultury, aby stavbu zahrnulo mezi kulturní památky. Vedení města se to nelíbí. „Ekonomicky by to bylo nákladnější, rekonstrukce oproti výstavbě nové Polárky a taky ten následný provoz,“ argumentuje náměstek primátora Frýdku-Místku Michal Pobucký. To si ale opozice nemyslí. Rekonstrukce i výstavba nové haly by navíc podle jejich zástupců šla zaplatit z peněz Evropské unie. „Z nějakého důvodu město nevyužilo této příležitosti,“ poukazuje zastupitel za TOP09 Martin Špetla.

„Bohužel v uplynulých letech ani v současné době neexistuje žádný dotační titul, který by to pokryl,“ brání vedení města Michal Pobucký. Proti záměru demolice víceúčelové sportovní haly ve F-M se už dříve ohradila také Česká komora architektů. „Považujeme objekt haly od arch. Oskara Chmiela za jednu z nejvýznamnějších sportovních staveb v regionu a důležitý symbol města,“ řekla mluvčí komory Markéta Pražanová. Přes odpor odborníků vedení města trvá na svém a halu chce zbourat. Nad osudem lukrativních pozemků kolem řeky přitom visí také další otazníky. Město je prodalo developerské firmě bez  předchozí architektonické soutěže.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.