Zpravodajství Ostrava

Muzeum kočárů - splněný sen Václava Obra

Velikost textu:

Prostějov - Nové muzeum kočárů otevřeli v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Expozici vytvořil v obci restaurátor Václav Obr. Opravami historických dopravních prostředků se zapálený sběratel zabývá už patnáct let. Cesta od klukovského snu k vytvoření originální a ojedinělé expozice však nebyla vůbec jednoduchá.

Muzeum kočárů
Muzeum kočárů
Otevřít galerii
  • Muzeum kočárů autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Historický kočár autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na začátku byla potřeba tvrdě pracovat a předat odkaz předků dál. Na konci se pak Václavu Obrovi splnil jeho klukovský sen. Kočáry, které až do teď opravoval ve své dílně, mohou obdivovat desítky lidí. "Uvědomil jsem si jednu velkou věc, že to není na týden, na dva roky, na deset let, ale že to je na věky," vyznává se restaurátor a tvůrce expozice Václav Obr.

Cesta za snem ale nebyla jednoduchá. Jen málokdo věřil, že se Václavu Obrovi podaří muzeum postavit. Pomoci nakonec musel Olomoucký kraj a obec Čechy pod Kosířem. "Nic takového nikde není a my jsme chtěli, aby se dobré dílo podařilo," říká starosta obce Zdeněk Mader. "Nejdřív jsme mu pomohli stotisícovou částkou z našeho rozpočtu. Pak nějakými dalšími penězi z Regionálního operačního programu. Odtud sem směřovala částka 4,4 milionu korun," dodává náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivan Kosatík.

přehrát video
Reportáž Evy Knajblové

Pohledům návštěvníků se v muzeu nabízí zrestaurované exponáty i kočáry v původním stavu. K vidění jsou povozy, sáně nebo i poklad v podobě arcibiskupského kočáru. Nechybí ani prohlídka restaurátorské dílny nebo galerie dokumentů a dobových tiskovin. "Mně se to líbí a musíme všichni uznat, co pan Obr pro Olomoucký kraj udělal," říká návštěvník muzea Jakub Čech.

Kromě muzea kočárů funguje v obci už od roku 2000 také hasičské muzeum. To dokumentuje hasicí techniku od poloviny 19. století.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.