Zpravodajství Ostrava

Básník Jiří Wolker ožil v opeře prostějovské hudebnice

Velikost textu:

Prostějov – Prostějov si připomenul devadesáté výročí svého významného rodáka Jiřího Wolkra operou s názvem Pramen. Složila ji mladá hudebnice Zuzana Michlerová původem rovněž z Prostějova na motivy jeho dramatu Hrob. Jednoaktovou operu přednesla Talichova komorní filharmonie a zpěváci Pražské konzervatoře.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Zuzana Michlerová složila operu Pramen ke svému absolutoriu na konzervatoři v Praze. Wolkrův text ji inspiroval, ale také chtěla nést odkaz trochu zapomenutého poety. Pochází totiž ze stejného města a chodila na stejné gymnázium, které teď nese jeho jméno.

Základním tématem hry, kterou Wolker napsal v jednadvaceti letech, je zázračný pramen, který je ukrytý v hrobu. Hlavní myšlenkou je schopnost obětovat se pro druhé. „Autor napsal tento text velice dávno, je však nadčasový, stále platí. Je ovlivněný zhoubnou nemocí, která u něho v té době propukla, řeší zásadní křesťanské a humanistické otázky. To vše je aktuální,“ vysvětlovala Zuzana Michlerová.

Na Wolkrovy hry ji poprvé upozornil dirigent Tomáš Hála. Hrob ji ned zaujal krásou a barvitostí jazyka. „Sám o sobě je ten text hudební, hudba je v něm obsažena. Při četbě mi automaticky vyvstávaly hudební myšlenky,“ líčila skladatelka.

Představení režíroval Gustav Skála. „Wolkrovy hry nejsou pro jeviště moc vhodné. Zuzana Michlerová se ale dramatu chopila takovým způsobem, že mu život vrátila,“ chválil autorku.

Jiří Wolker

Narodil se roku 1900 v rodině bankovního úředníka v Prostějově. Vystudoval tamní gymnázium. Jako dospívající chlapec se účastnil skautských táborů vedených Antonín Svojsíkem. Byl velmi nadaný, studoval práva a literaturu, měl hudební a výtvarný talent. Psal básně i prózu. Byl členem umělecké skupiny Devětsil, byl to komunista a propagátor takzvaného proletářského umění. Zemřel 3. ledna 1924 na tuberkulózu. Je pochovaný v Prostějově. Během svého krátkého života žil také na Svatém Kopečku u Olomouce. Napsal mimo jiné sbírky Host do domu nebo Těžká hodina. Kromě hry Hrob napsal dramata Nemocnice a Nejvyšší oběť.

přehrát video
Reportáž Martiny Tlachové

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.