Ve stopách Káji Saudka: Kresba na záda superdraka

Olomouc – Dosud největší retrospektivní výstavu nejslavnějšího českého komiksového kreslíře Káji Saudka, která je v Muzeu moderního umění v Olomouci, dnes doplní speciální happening. Deset českých a slovenských umělců pokreslí čtyřicet metrů dlouhou ohradu u muzea. Podle vlastní fantazie dotvoří části předtištěných Saudkových komiksů. Autor u této dobrodružné výpravy nazvané Na zádech superdraka být nemůže. Od roku 2006 je v kómatu.

„Pro kreslíře jsme nachystali výběr ze Saudkovy komiksové tvorby, například výjevy z komiksů Arnal, Muriel, ale také z filmu Kdo chce zabít Jessii,“ uvedl organizátor happeningu Martin Šinkovský. K bublinám ze Saudkových komiksů dotvoří své příběhy kreslíři Vojtěch Šeda, Karel Jerie, Václav Šlajch, Dan Černý, Tomáš Kučerovský, Jakub Cenkl Vojtěch Velický a další.

Kreslíře doprovodí Jan Plíhal

"Přidělili mi papír s bublinou z komiksu Muriel – Pozor, nesahej na tu páčku. Mám nějaký plán, udělal jsme si pár skic," řekl kreslíř, malíř a grafik Vojtěch Velický před začátkem pátečního happeningu. Zatímco budou umělci pracovat na ohradě, jim i ostatním divákům zazpívá a zahraje na ukulele Jan Plíhal. Kdo bude chtít, může také zahrát na piano, které tam organizátoři nachystali. Program bude pokračovat v tamním jazzovém Tibet klubu a poté filmovou nocí v kině Metropol. Na programu je Alois Nebel a americké snímky inspirované komiksem Avengers a 300: Bitva u Thermopyl.

Úspěšná a navštěvovaná výstava představuje celoživotní dílo Káji Saudka, který je jednovaječným dvojčetem fotografa Jana Saudka. Zahrnuje jeho komiksy, tvorbu pro film, užitou grafiku, hudební a filmové plakáty, ilustrační a volnou malířskou tvorbu. „V Saudkových vrcholných dílech ze šedesátých a sedmdesátých let se prolíná ovzduší doby s nesmírně působivým výtvarným rukopisem, který je ojedinělý i ve světovém kontextu,“ uvedl ředitel muzea Michal Soukup.

Vadil fašistům i komunistům

Doby, ve kterých musel žít, byly k němu často kruté. Kvůli polovičnímu židovskému původu byl jako dítě i s bratrem ve fašistickém koncentračním táboře. Život mu ztrpčovali i komunisté, nedovolili mu studovat ani v klidu tvořit a publikovat. Živil se jako technický kreslič i jako kulisák na Barrandově, kde se vypracoval na pomocného architekta. V roce 1966 mu režisér Miloš Macourek nabídl spolupráci na filmu Kdo chce zabít Jessii, později s ním pracoval také na komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Přispíval ilustracemi i kreslenými příběhy do různých časopisů, například do Mladého světa nebo Pionýrské stezky. Dva roky mu vycházel seriál Lips Tulipan podle dobrodružných románů 19. století, pak ho zatrhla cenzura. Vytvořil také komiks na motivy seriálu Třicet případů majora Zemana. Měl možnost spolupracovat se slavným autorem Rychlých šípů Jaroslavem Foglarem. V osmdesátých letech se s Vladimírem Železným a Jiřím Grygarem podílel na seriálu Slovenské televize Okna vesmíru dokořán. Jeho superhrdinský seriál Arnal patří k nejpřekládanějším českým komiksům.

Roku 2006 mu zaskočilo sousto v krku a od té doby leží v bezvědomí v Motolské nemocnici. Na olomoucké výstavě je k dostání i jeho dílo, které po roce 1989 vyšlo kompletně znovu.

Saudkovu výstavu, která je v Muzeu moderního umění v Olomouci od začátku února, provázejí i další doprovodné akce. Například v sobotu bude v muzeu veřejné kolokvium patnácti českých a slovenských komiksových odborníků.