Zpravodajství Ostrava

Radost ze života Olbrama Zoubka zůstane zachována

Velikost textu:

Krnov - Více než třicet let stará plastika Olbrama Zoubka v Krnově zůstane zřejmě zachována. Zastupitelé města souhlasili, že na opravu sochy uvolní z městského rozpočtu 200 tisíc korun. Socha Radost ze života, které místní říkají Tři grácie, dominuje prostranství před Koncertní síní svatého Ducha.

přehrát video
Krnovská socha Olbrama Zoubka

Po třiceti letech ve veřejném prostoru se na plastice podepsalo počasí. "Je povrchově narušená, zlacení už odpadává a ve spojích jsou obnažené dráhy. Pokud nám tam zateče, mráz to roztrhá," vysvětluje výtvarník Ladislav Steininger.

Zastupitelstvo města proto rozhodlo, že uvolní 200 tisíc korun na to, aby došlo k restaurování sochy. Míru zásahu má určit sám autor. "Mám dva šikovné pomocníky, kteří jsou zvyklí na mé sochy a umí to s nimi, a byl bych rád, kdyby to dělali," říká k tomu Olbram Zoubek.

"Zjistilo se, že Olbram Zoubek je nepřijatelný"

Rozhodnutí ozdobit park sousoším padlo v roce 1981. Město vyhlásilo soutěž, kterou s převahou vyhrál Zoubkův návrh. O tři roky později bylo krnovské trojsoší slavnostně odhaleno. "Byla velká sláva, ale provázela ji spousta problémů. Naráz se zjistilo, že Olbram Zoubek je nepřijatelný, ale už se nedalo nic dělat, socha stála," vzpomíná výtvarník Svatoslav Böhm.

Díla sedmaosmdesátiletého Olbrama Zoubka dnes zdobí mnohá veřejná prostranství, interiéry úřadů či soukromé sbírky. Do širšího povědomí vešel poté, co v roce 1969 odlil posmrtnou masku Jana Palacha a vytvořil i jeho náhrobek. Od začátku sedmdesátých let mu komunistický režim zakázal vystavovat, pracoval pak většinou jako restaurátor.

Je známý především figurálními plastikami, které jsou typické štíhlou vertikálou a výraznými gesty. Postavy na soklu často drží jen špičkami prstů u nohou, jejich tváře směřují vzhůru, ruce jsou vztyčené nebo se vznášejí. Sochař ke své tvorbě využívá rozličných materiálů, plastiky často zvýrazňuje polychromováním a zlacením. Kromě Palachovy posmrtné masky je patrně nejznámějším Zoubkovým dílem pomník obětem komunismu na pražském Újezdě.

Na konci listopadu se v Jízdárně Pražského hradu otevře dosud největší retrospektivní výstava Olbrama Zoubka. Expozice nabídne to nejlepší z jeho celoživotní tvorby.

Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.