Zpravodajství Ostrava

Ostravská banda jede na Pražské jaro

Velikost textu:

Ostrava – Orchestr Ostravská banda dopoledne absolvoval poslední zkoušku před svým vystoupením na festivalu Pražské jaro. Těleso, které se specializuje na interpretaci vážné hudby, provede v české premiéře skladbu významného českého vědce Petra Cíglera nebo klavírní koncert skladatele Gyorgi Ligetiho, který dokážou zahrát jen tři klavíristé na světě.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Do Ostravy se sjíždějí umělci z celého světa. Houslistka Pauline Kim je z New Yorku, perskusista Adam Maros zase z Budapešti.

Hudebníci hrají soudobou hudbu, takže si skladatelé často chodí svá díla poslechnout už na zkoušku, stejně jako uznávaný chemik a molekulární designér Petr Cígler. Ostravská banda nastudovala jeho kompozici pro dvacet sedm hráčů s názvem Entropic Symphony.

přehrát video
Reportáž Heleny Dohnalové

Do Prahy pojede i belgický klavírista Dan Vandewalle. Ligetiho klavírní koncert, který umí zahrát jen tři klavíristé na světě, už hrál s Ostravskou bandou ve slavné newyorské Carnegie Hall.

"Velkým problémem tohoto klavírního koncertu není jen ta klavírní část, která je samozřejmě těžká. Ale problém je i v souhře orchestru a dirigenta," uvedl klavírista Dan Vandewalle.

Orchestr Ostravská banda podporuje město i sponzoři. I přesto mu v rozpočtu chybělo padesát tisíc a hrozilo, že se hudebníci vůbec nesejdou.

Orchestr stejně jako mnozí další umělci využil možnost veřejné sbírky na webu Hithit. A fanoušci je podpořili.

Na festivalu Pražské jaro vystoupí Ostravská banda už zítra večer.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.