Zpravodajství Ostrava

Galerie Cella uvádí jeleny a jiná zvířata malíře Martina Froulíka

Velikost textu:

Opava - Galerie Bludného kamene Cella v Opavě uvádí výstavu obrazů mladého malíře Martina Froulíka, absolventa ateliéru Nových médií Jiřího Surůvky Fakulty umění Ostravské univerzity. Výstava Discotheque in the tent představuje jeho nejnovější tvorbu.

Z díla Martina Froulíka
Z díla Martina Froulíka
Otevřít galerii
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Froulík maluje své fantastické představy o realitě i sny. "Záměrně nevnucuje divákovi schémata, témata či analogie, které jsou prvoplánové. Nechává ho vtáhnout do děje jeho maleb a vytvořit si vlastní příběh," uvedl kurátor galerie Martin Klimeš.

Tvorbou Martina Froulíka, který pochází z Frýdlantu nad Ostravicí prostupuje příroda, ke které má vřelý vztah. Často maluje lesní zvěř, především jeleny. On sám si vydobyl přezdívku galantní jelen, která se stala jeho alter egem. 

"Aktuální výstava také zpracovává téma sexuality. Obrazy jsou plné falických symbolů, které odkazují například na německé expresionisty," dodal Klimeš. Některé malby evokují proud myšlenek, barev a symbolů. "Obraz, který dal jméno celé výstavě, zase nabízí klidné zobrazení několika příběhů," pravil Klimeš.

"Prvotní je pro mne vždycky nějaká myšlenka, která vznikne z určité situace, z nějakého děje, který mě potká, který se snažím po určitém čase nějak přetvořit. Obvykle začínám skicami," popsal svůj tvůrčí postup Froulík.

Z díla Martina Froulíka
Z díla Martina Froulíka
Více fotek
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/44/4381/438042.jpg
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/44/4381/438041.jpg
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/44/4381/438039.jpg
  • Z díla Martina Froulíka zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/44/4381/438040.jpg

Martin Froulík při malování hodně experimentuje. "Rád používá různé malířeské techniky na jednom plátně, ať už malbu volnou rukou, spreje, šablony, perleť, lití, vosky a jiné. Vznikají tak divácky atraktivní obrazy plné hry světel a stínů, odlesků a matů. Živelnost jeho malířských kompozic je tak přímo úměrná tvořivosti Martina Froulíka," řekl o autorovi malíř a pedagog Aleš Hudeček, když mu zahajoval výstavu v Galerii Střední umělecké školy SUŠi v Ostravě.

Opavská výstava v Galerii Cella v Matiční ulici začíná 13. února a potrvá do 15. března.

 

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.