Zpravodajství Ostrava

Manželé nechali postavit kapličku a věnovali ji dobrým lidem

Velikost textu:

Hrádek - Novodobá kaplička se zvonem a sochou svatého Izidora ozdobila turistickou stezku v Hrádku na Jablunkovsku. Nechali ji postavit manželé Rychtárkovi, kteří si tak splnili svůj dvacet let starý sen. Zvoničku vytvořili jako symbol uzdravení a soudržnosti rodiny. 

Nová zvonička
Nová zvonička

Kdo jednou zazvoní, bude žít spokojeně až do smrti, tak zní nápis vytesaný do kamene. Manželé Rychtárkovi věnovali zvoničku všem dobrým lidem.

"Myšlenka je stará asi 20 let. Vznikla tak, že jsme s manželkou v lese v Beskydách objevili malou zvoničku a vraceli jsme se k ní vždy, když jsme měli řešit nějaké závažné rodinné nebo pracovní rozhodnutí," vysvětluje Jaroslav Rychtárek.

přehrát video
Reportáž Drahomíry Račákové

A právě tam v lese si manželé slíbili, že podobnou zvoničku postaví i v Hrádku. Zasvětili ji svatému Izidorovi, patronu rolníků, uzdravení a hlavně šťastných rodin.

"Myslím si, že v době, kdy cítíme rozklad rodinného života, jsou takové momenty velmi důležité," uvedl ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Rychtárkovy pochválil i starosta Hrádku. "Celá obec má velkou radost a přejeme zvoničce, aby se jí dařilo, aby k ní lidé chodili a rozjímali," řekl starosta.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.