Zpravodajství Brno

Česká televize zaznamená koncert unikátních lidových písní starých minimálně 200 let

Kostelní písně ze Znorov

Velikost textu:

Česká televize zve na mimořádný koncert, který natáčí v sobotu 24. února 2024 v kostele sv. Alžběty Durynské v obci Vnorovy na Hodonínsku. Začíná v 19 hodin, vstup je volný. Záznam tohoto ojedinělého koncertu s názvem Kostelní písně ze Znorov odvysílá zřejmě letos o Velikonocích. Účinkují Magdalena Múčková a Cimbálová muzika Danaj, varhaník Martin Jakubíček a folklorní soubor Spinek. Průvodce pořadem Lukáš Příkazký. Režie Petr Ryšavý.

Kostelní písně ze Znorov
Kostelní písně ze Znorov

Na zajímavou zpěvní tradici ve Vnorovech upozornil na začátku 20. století sběratel Hynek Bím. V letech 1906 až 1911 v obci zapsal soubor lidových písní, které už v té době postupně mizely z aktivního užívání i paměti místních obyvatel. Jeho součástí je víc než šedesát písní duchovních. Sběratel na ně upozornil skladatele Leoše Janáčka a ten jej pověřil, aby některé z nich zachytil na Edisonův fonograf. Takto se podařilo zaznamenat 15 písní. Hodnota fonografických záznamů kostelních písní z Vnorov je mimořádná, patří mezi zcela první zvukové záznamy písňového folkloru pořízené na našem území. O jejich znovuobjevení se zasloužili badatelé z Etnologického ústavu Akademie věd ČR, když v rámci projektu Vzaty do fonografu nahrávky vyčistili, zdigitalizovali a upozornili na ně veřejnost.

Téměř zapomenutou část našeho kulturního dědictví, lidové duchovní písně staré minimálně dvě století, vynesla na světlo folkloristka Magdalena Múčková ve spolupráci s etnoložkou Lucií Uhlíkovou. Jde o písně, které provázely církevní rok (adventní, vánoční, postní, velikonoční), a které zaznívaly jak v kostele, tak při církevních obřadech mimo něj, a také při domácích pobožnostech v obci Vnorovy (dříve Znorovy) na Hodonínsku. Lidé je často zpívali na jiné nápěvy, než jaké byly uvedeny v kancionálu – k tištěné textové předloze si vytvořili vlastní melodie šířené pouze ústní tradicí. Duchovní písně zpívali stejným způsobem jako tradiční lidové písně – přidávali si ozdobné tóny a některé části nápěvu prodlužovali. Tímto tzv. ornamentálním způsobem se dříve zpívalo i jinde, písemně zachycen byl například na Horňácku, ale zvukové nahrávky existují pouze z Vnorov.

Folkloristka Magdalena Múčková pak spolu s hudebníkem Martinem Jakubíčkem některé z písní zaranžovali pro Cimbálovou muziku Danaj a varhany, jiné nechali v takové podobě, jak se zpívaly dříve – tedy a cappella nebo za doprovodu varhan. Ke spolupráci přizvali vnorovský folklorní soubor Spinek. Tak vznikla nahrávka i pořad, který tuto perlu lidové hudební kultury alespoň částečně přiblíží širší veřejnosti.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.