Zpravodajství Brno

Televizní premiéra Páry nad řekou

Velikost textu:

Spojuje je jazz a emigrace z bývalého Československa. Hudební legendy Ján Jankeje, Lubomír Tomaškovič a Laco Deczi nechají nahlédnout do svých životů v koprodukčním dokumentu České televize Pára nad řekou Roberta Kirschoffa a Filipa Remundy. ČT art ho v televizní premiéře uvede v sobotu 24. března 2018 v 20.20.

Pára nad řekou
Pára nad řekou
Otevřít galerii
  • Pára nad řekou autor: archiv ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pára nad řekou autor: archiv ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Jako pára, která se neslyšně objevuje a zase mizí nad tekoucí řekou, je prchavý život každého člověka, a zvláště umělce. Pomíjivost jeho slávy je klíčovým tématem dokumentu, který představuje tři zestárlé jazzmeny: trumpetistu Laca Decziho, který v těchto dnech slaví 80. narozeniny, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviče a kontrabasistu Jána Jankejeho. Před lety prchli ze Sověty okupovaného Československa na Západ, stali se legendami a zazářili po boku renomovaných světových hudebníků. Rozjímavost a melancholické naladění snímku snažícího se postihnout opar slávy těsně před rozplynutím se promítá v celkově rozvolněném a rozjímavém vyprávění.

Snímek zaujal Slovenskou filmovou a televizní akademii, která ho za rok 2016 ověnčila cenou za nejlepší dokumentární film.

Na iVysílání ČT bude dokument k vidění ještě tři týdny po televizní premiéře.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.