Zpravodajství Brno

Třináct scén, třináct unikátních inscenací – Česká televize nahlédne za oponu regionálních divadel

Velikost textu:

Nový projekt České televize Rok regionálních divadel, který vzniká ve spolupráci s Asociací profesionálních divadel, se zaměří na to nejzajímavější, co v současnosti nabízí divadla v českých a moravských regionech. Brněnské studio České televize začíná natáčet nový cyklus, který v krátkých dokumentech představí 13 českých a moravských divadel a nabídne záznam vybrané inscenace z každého z nich. 

ČT art
ČT art

"Česká televize se tuzemské divadelní tvorbě věnuje intenzivně a dlouhodobě a vznikem ČT art tento zájem ještě zesílil," říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: "Doposud však chyběl projekt, který by uceleně zmapoval aktuální dění na regionálních scénách, kde v současné době vznikají z hlediska režijního pojetí, hereckého zpracování i konkrétních titulů naprosto výjimečné inscenace."

Natáčení začne v dubnu a potrvá do letošního července. "Vybírali jsme to nejzajímavější ze současné divadelní produkce, inscenace, které širokou i odbornou veřejnost zaujaly ať už neotřelou režií, konceptem, silnými hereckými výkony, nebo takové, které v daném regionu rezonují svým tématem," vysvětluje dramaturgyně projektu Nora Obrtelová. V cyklu se objeví například Vyhnání Gerty Schnirch z brněnského HaDivadla nebo Cejch Západočeského divadla v Chebu. Diváci se dočkají záznamu plzeňského Vojcka režisérského dua laureátů Ceny Alfreda Radoka SKUTR nebo "vlajkové lodi" ústeckého Činoherního studia Zkrocení zlé ženy a mnoha dalších. První ze záznamů pořídí štáb v Uherském Hradišti. Přenosové vozy tady zamíří ke Slováckému divadlu, kde v režii Břetislava Rychlíka zaznamenají jeho představení Cena facky aneb Gottwaldovy boty. Vedle záznamů představení vzniknou také dokumentární medailonky, které zmapují silné historické momenty daného divadla a připomenou výrazné tvůrčí osobnosti, které divadlem prošly. 

"Třináct unikátních záznamů nejenže výrazně obohatí nabídku kulturního kanálu, ale divákům nabídne i pohled do míst, která jsou v menších či větších městech stabilní a často i nejdůležitější součástí místního kulturního a společenského života. Mám radost, že můžeme být u toho," říká ředitel brněnského studia České televize, které cyklus připravuje, Jan Souček.

Rok regionálních divadel – divadla a inscenace

Slovácké divadlo Uherské Hradiště                   Cena facky

Západočeské divadlo Cheb                              Cejch

Jihočeské divadlo České Budějovice                  Kreutzerova sonáta

Činoherní studio Ústí nad Labem                      Zkrocení zlé ženy

Divadlo J. K. Tyla Plzeň                                   Vojcek

Národní divadlo moravskoslezské Ostrava          Doktor Faust

Městské divadlo Kladno                                   Brémská svoboda

Moravské divadlo Olomouc                               Hamlet

Horácké divadlo Jihlava                                    Romeo a Julie

Východočeské divadlo Pardubice                        Hej, mistře

HaDivadlo Brno                                               Vyhnání Gerty Schnirch

Divadlo Drak Hradec Králové                             Poslední trik G. Meliése

Divadlo F. X. Šaldy Liberec                                Škola žen


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.