Zpravodajství Brno

Příběhy obrácení získaly nominaci v Japonsku

Velikost textu:

Unikátní dokumentární cyklus České televize Příběhy obrácení získal nominaci Japan Prize v kategorii Foundation President Prize. 41. ročník mezinárodní přehlídky
vzdělávacích pořadů se koná letos v říjnu v Tokiu. Do soutěže pořadatelé vybrali druhé pokračování z šestidílného cyklu, který měl premiéru letos na jaře. Pořad vznikl v brněnském studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše.

Příběhy obrácení
Příběhy obrácení

Rok sledovali dokumentaristé šestici mladých lidí, kteří byli na počátku své duchovní cesty a nebáli se k tomu přizvat televizní kamery. Příběhy obrácení jsou neobvyklým časosběrným dokumentem o ženách a mužích, kteří prošli duchovní konverzí.

K natáčení tvůrci přizvali například klavíristu Petra, který se rozhodl konvertovat k judaismu, Dana, kterého oslovila římsko-katolická církev nebo vyznavačku islámu Aišu a další mladé lidi. Jejich příběhy ukazují, že konverze se v každém náboženství liší. Někde je to pouze moment rozhodnutí pro danou víru, jinde několikaletý proces. "Tento dokument je hlavně výpovědí o tom, jak důležitou roli hraje v našich životech duchovní uspokojení," uvedl při televizní premiéře jeden z režisérů cyklu a autor scénáře Josef Fišer. Na režii pořadu spolupracovali také Michaela Rozbrojová, Ladislav Cmíral a Petr Kotrla.

"Nominaci vnímám jako významné ocenění práce celého týmu, který se na Příbězích obrácení podílel," říká kreativní producent Patrick Diviš a připomíná, že v jeho tvůrčí skupině připravují další pořady, které téma život s vírou dále prohlubují.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.