Kde jsem:

Televizní technika — Časté dotazy — Vše o ČT — Česká televize

Časté dotazy

Časté dotazy

  • Odpovědi na Vaše nejčastější dotazy, názory a připomínky, které nám zasíláte

Často kladené dotazy

Teletext

"Vysílání Teletextu ČT je dnes již u diváků často využívanou službou. Jsou nějaká omezení pro jeho příjem?"
Česká televize poskytuje teletextové služby na obou programech. Na programu ČT1 vysílá široce koncipovaný Teletext ČT, který zahrnuje více než 1500 stránek, a to nejen zpravodajských informací, ale i celou řadu zájmových rubrik. Na programu ČT2 nabízí teletext Expres. Jedná se o cca 300 stránek nejžádanějších informací, tj. zejména zprávy, sport, počasí a průběžně aktualizované programy ČT. Aktualizace stránek probíhá denně, včetně sobot, nedělí a svátků, podle potřeb třeba i v noční hodinách, a hlavně průběžně. V některých případech šíří data doslova v reálném čase. Toto je jeden z hlavních faktorů, který se již několik let odráží v nepřetržitém nárůstu čtenářů. V dlouhodobém měření je Teletext ČT nejsledovanější ze všech českých teletextů.
Teletext přijímáte, je-li váš televizor vybaven příslušným dekodérem. Pak si vyhledáváte jen ty informace, které vás právě zajímají. Stránky si divák volí přímou kombinací číselných kláves na dálkovém ovladači. Volit může stránky 100 až 899. Každá stránka však může mít několik podstránek (tzv. rotační stránky). Ve vysílacím cyklu se vyšle od daného čísla jen jedna stránka. V dalším oběhu druhá, poté třetí atd. To vysvětluje častý divácký dotaz - proč se při zvolení čísla stránky někdy objeví například nejdříve podstránka 2/2 a až při dalším cyklu stránka 1/2. Divák má však možnost si jednotlivou stránku zastavit (tlačítkem STOP, HOLD apod.) Existuje i další možnost, jak si vybrat konkrétní podstránku. Slouží k tomu příslušné tlačítko pro určení časového kódu. Tímto způsobem si divák může zvolit jakoukoliv podstránku. Základem teletextové stránky je text a grafika. Stránka se může skládat až z osmi barev (černá, červená, tmavomodrá, zelená, žlutá, fialová, světlemodrá a bílá). Redaktoři nebo operátoři, kteří stránky připravují, mají i další možnosti upoutání divácké pozornosti. Za všechny jmenujme alespoň zvýraznění textu blikáním (tzv. flash) nebo dvojitou výšku. Teletextový dekodér má i některé další speciální funkce. Divák si například může prolnout text s televizním obrazem. Důležitou funkcí je zvětšení textu. Ze stránky se zobrazí horní a po dalším stisknutí příslušného tlačítka i dolní polovina stránky, avšak ve dvojnásobné velikosti. K luštění křížovek, kvízů, hádanek apod. lze využít tzv. skryté zobrazení.
Teletextové stránky ČT lze přijímat nejen prostřednictvím televizorů vybavených pro příjem teletextů, ale také na internetovské adrese www.ceskatelevize.cz/teletext, ve formě SMS zpráv nebo mobilní technologií WAP.