Kde jsem:

Televizní technika — Časté dotazy — Vše o ČT — Česká televize

Časté dotazy

Časté dotazy

  • Odpovědi na Vaše nejčastější dotazy, názory a připomínky, které nám zasíláte

Často kladené dotazy

Obrazový formát 16:9

"V časopise Týdeník Televize je u některých pořadů ČT poznámka "širokoúhlý formát 16:9". Co to znamená?"
Až do května roku 2005 byly pořady všech televizních stanic v ČR vysílány pouze s poměrem stran obrazu 4:3 a širokoúhlé filmy byly odbavovány s černými pruhy nad a pod aktivní částí obrazu. V té době si už někteří diváci pořizovali domácí kina s televizorem, který měl perspektivní rozměr obrazovky 16:9. V souhlase s celosvětovým trendem začala Česká televize vyrábět již s určitým předstihem v tomto formátu divácky atraktivní pořady. Od uvedeného termínu je tedy možno přijímat některé pořady ČT1 a ČT2 v "širokoúhlém formátu 16:9" a v programových TV časopisech již bývají tyto pořady tak i označeny.
Je však třeba zdůraznit, že uvedené pořady lze v plné kvalitě přijímat pouze na satelitní digitální distribuci DVB-S ze satelitu Astra 3A (viz např. rubrika Satelitní vysílání a www.czechlink.cz). Od 16.2.2006 je možno takto přijímat i "širokoúhlé" pořady na pozemní digitální distribuci DVB-T multiplexu A (v Praze 25.k., v Brně 40.k., v Ostravě 39.k. a v okolí těchto měst, viz http://www.cra.cz/main.php?pageid=297). Při zavádění nového systému digitálních kabelových rozvodů DVB-C se již i zde počítá s distribucí pořadů formátu 16:9 v plné kvalitě, kdy se zobrazovač sám přepíná do odpovídajícího poměru stran.
Pro pozemní analogové šíření TV signálu pomocí vysílačů je naopak televizní obraz u pořadů 16:9 vždy převeden do formátu 4:3 letter-box, poněvadž převážná většina současných televizních přijímačů má ještě obrazovky formátu 4:3. Stejně postupuje i naprostá většina kabelových televizních organizací ve svých současných analogových rozvodech. Ale i tohoto způsobu distribuce si divák u televizoru se zobrazovačem 16:9 může navolit ručně zvětšení obrazu na plnou plochu, ovšem za cenu snížení svislé rozlišovací schopnosti.