Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Po Peltovi obvinila policie v dotační kauze i Janstu a ČUS

Praha – Kauza manipulací se sportovními dotacemi ve sportu se rozrůstá. Po šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi či odvolané náměstkyni ministerstva školství Simoně Kratochvílové policie obvinila Českou unii sportu, jejího předsedu Miroslava Janstu a sekretáře Jana Boháče. Uvedl to server Aktuálně.cz. ČUS v prohlášení oznámila, že obdržela usnesení o zahájení trestního stíhání, jména stíhaných fyzických osob ale neuvedla. Obvinění jednoznačně odmítla.

Podle serveru se nová obvinění rovněž týkají rozdělování peněz z dotačního neinvestičního programu pro činnost sportovních organizací, který vypsalo ministerstvo školství. 

Jansta, který také předsedá České basketbalové federaci, podle vyšetřovatelů společně s Boháčem získali v rámci expertní skupiny při rozdělování peněz z programu neoprávněné výhody pro ČUS. Údajně tak poškodili další organizace, které z programu čerpají prostředky: například Český olympijský výbor nebo Sokol, napsal server.

Obhájce České unie sportu Prokop Beneš v prohlášení konstatoval, že usnesení o zahájení trestního stíhání právnické osoby (ČUS) je mimo jiné "založeno na předpokladu, že byly činěny kroky k navýšení zdrojů pro správu majetku ČUS a zajištění sportovní činnosti." Namítl, že takové kroky odpovídají stanovám ČUS.

"Mělo údajně dojít k neoprávněnému navýšení prostředků na provoz ČUS ve výši několika milionů korun. Právní konstrukce hovoří o návodu, pokusu a pomoci k vyjmenovaným trestným činům," přiblížil Beneš.

Je nám líto, video expirovalo.
Redaktor Aktuálně Mádl vysvětluje, o co jde v dotační kauze

Česká unie sportu jeho jménem obvinění odmítla. "Všechny kroky byly dělány v souladu s právními předpisy ČR a ve prospěch sportu, sportovců a členů ČUS. Věříme, že se vše v průběhu vyšetřování vysvětlí a potvrdí se zákonnost jednání zástupců sportu směrem k příslušným státním institucím," uvedl Beneš.

Pelta byl spolu s Kratochvílovou zatčen už 3. května a několik týdnů strávil ve vyšetřovací vazbě. Na funkci předsedy fotbalové asociace rezignoval. Stejně tak v důsledku kauzy opustila místo ministryně školství Kateřina Valachová. Dotační program na investice byl zrušen a znovu vypsán a kvůli vyšetřování byla zpožděna výplata dotací sportovním organizacím. Některé z nich se tak ocitly ve finančních problémech.

"Šlo o proces, při kterém se v jednotlivých programech rozdělovaly peníze. Policie patrně shledala nějaké nesrovnalosti se zákonem ohledně toho, do jaké míry do toho zástupci sportovního prostředí ministerským úředníkům mluvili, jaký vytvářeli nátlak," odhadl redaktor serveru Aktuálně.cz Luděk Mádl.

Jak šel čas s dotační kauzou

3. května - V sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) na Strahově zasahovala policie, zadržen byl předseda Miroslav Pelta. Vyšetřovatelé prohledávali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu. Zadrženi byli i náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchala i exšéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.

- Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby (Pelta, Bříza a Kratochvílová) a jedna firma (FAČR) byly obviněny mj. ze zneužití pravomocí a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

4. května - Žalobci navrhli vazbu pro Peltu a Kratochvílovou, kteří se podle policejních odposlechů domlouvali na přípravě a ovlivňování dotačních programů.

5. května - Soud rozhodl o vazbě pro Peltu a Kratochvílovou. Pelta vzápětí podal stížnost k pražskému městskému soudu.

12. května - Ministryně Kateřina Valachová oznámila, že sportovní svazy dostanou v červnu vyplacenu zálohu ve výši minimálně poloviny loňské dotace. Zbytek peněz obdrží po novém posouzení žádostí.

1. června - Valachová oznámila, že MŠMT rozdělilo 206 milionů korun na mimořádné sportovní akce a začne s vyplácením. Rovněž dokončilo druhou část financování oddílů ve výši 253 milionů korun. Nyní bude vyhlášen nový program pro sportovní svazy.

6. června - Pelta se vzdal funkce předsedy Fotbalové asociace ČR. Rezignaci zaslal po svém advokátovi z vazby.

7. června - Pelta byl propuštěn z vazby v brněnské věznici. Městský soud v Praze vyhověl jeho stížnosti proti vzetí do vazby a nařídil jeho okamžité propuštění.

13. června - Velké sportovní svazy o státní dotace v programu V určeném na jejich činnost za nových podmínek nepožádaly. Žádost o peníze z nové výzvy, kterou vypsalo ministerstvo školství, podaly jen svazy a spolky s malou členskou základnou.

21. června - Zeman jmenoval ministrem školství dosavadního náměstka Stanislava Štecha, který ve funkci nahradil Valachovou.

7. července - O dotace z programu V, který je klíčový pro fungování českého sportu, podaly podle Štecha žádosti ve druhém kole i všechny zbývající sportovní svazy, které tak dříve neučinily.

25. července - Policie obvinila v kauze manipulací se sportovními dotacemi Českou unii sportu, jejího předsedu Janstu a sekretáře Boháče. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články