„Ty už víš, kudy běží zajíc.“ Pelta s náměstkyní v odposleších mluví o dotacích

"Já su Dušín" - "Jsi šíbr". Pelta s Kratochvílovou mluví o dotacích (zdroj: ČT24)

Miroslav Pelta coby předseda Fotbalové asociace diskutoval s tehdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou o tom, které projekty by měly v rámci rozdělování sportovních dotací dostat přednost. Vyplývá to z policejních odposlechů, které získala Česká televize. Podle policie se může vyšetřování celé dotační kauzy protáhnout až do příštího roku, protože podezřelých projektů je vysoké množství.

Policie už dříve uvedla, že se měl Pelta s Kratochvílovou domlouvat na směřování sportovních dotací nezávisle na jednání expertní komise, a to například v Peltou pronajatém pražském bytě. Kriminalisté se domnívají, že si hlava tuzemské kopané zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv. 

Fakt, že Pelta s náměstkyní ministryně Kateřiny Valachové řešil, kterým projektům dát prioritu na úkor jiných, potvrzuje i stěžejní policejní důkaz celého případu: pořízené odposlechy. Na nich se dvojice baví mimo jiné o financích určených pro chystanou halu v Jeseníku. 

Neudělená dotace pro jesenické sportoviště

Vybudování sportovního areálu oznámila spoluobčanům jesenická radnice na začátku loňského června, když se ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozhodlo projekt podpořit patnáctimilionovou dotací. Nakonec ji ale bez vysvětlení neudělilo. „Byli jsme schváleni k financování na rok 2017, ale bohužel to nedopadlo. Přístup ministerstva je celkově netransparentní,“ podotýká k obratu v Rohanském paláci starosta Adam Kalous. 

Podle Karla Kováře, náměstka pověřeného řízením sportovní sekce, byl jesenický projekt „velmi kvalitní“, měl ale nedostatek, že v něm chyběl jeden formální dokument. Policejní odposlechy potom ukazují, že dotace pro Jeseník byla i tématem rozhovoru mezi šéfem FAČR a náměstkyní. 

„Není tam někde nějaká dvacka? Ty Pardubice že vyhodíš?“ ptá se Pelta a Kratochvílová namítá, že pokud by vypustila Pardubice, musela by je nahradit právě Jeseníkem. „Nemůžeš jim dát jenom deset?“ zjišťuje Pelta dál. Podle informací reportéra ČT Jiřího Hynka, který případ sleduje, se nyní celým projektem zabývá policie. 

Odposlechy Miroslava Pelty a Simony Kratochvílové
Zdroj: ČT24

Sto milionů „na Katčin fond“

V jiném rozhovoru Kratochvílová hovoří o sto milionech, které má na „Katčin fond“. „Já jí nachystám seznam akcí, na který se daj politický prachy a daj se před volbama. A z toho můžeme mít taky prachy,“ říká náměstkyně, podle všeho v odkazu na tehdejší šéfku rezortu. 

Kateřina Valachová, která kvůli stíhání své náměstkyně z křesla ministryně před časem odešla, v esemesce pro ČT napsala: „O tom nic nevím…. O tuto částku si v programu V. měly polepšit tzv. malé sportovní svazy, které nemohly žádat o dotace v programech pro sportovní reprezentaci. Tím byla tato rezerva zcela vyčerpána.“ 

V srpnu 2016 byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce sportu a mládeže ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ve funkci nahradila Pavla Šulce. Sportu se profesně do té doby nevěnovala, na ministerstvu pracovala od června 2015 jako ředitelka kanceláře ministryně.

Ještě před jmenováním musela Kratochvílová vysvětlovat situaci, kdy v ministerském autě s majáčky pronásledovala sanitku, která převážela ministryni školství Kateřinu Valachovou do nemocnice. Valachová později přiznala, že její podřízená chybovala.

Kratochvílová 12 let působila jako tajemnice Národní účetní rady a 13 let jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR. Vystudovala andragogiku a strategický management a marketing.

Šíbr, nebo Dušín?

Náměstkyně Kratochvílová podle odposlechů během komunikace s Peltou také opakovaně mluvila o svých obavách z toho, že by se jejich vzájemná komunikace dostala na veřejnost. Strach měla primárně o poškození své kariéry a profesní pověsti.

„Co když někdo zveřejní ty naše SMS? Hele, to by mi fakt skončil život. Já bych to neměla nejhorší doma. Já bych to měla (nejhorší) před všema lidma, se kterýma dvacet let dělám. Já su Mirek Dušín, chápeš?“ říká Peltovi.

Ten ji uklidňuje, že v SMS zprávách komunikují v náznacích, a zároveň vyvrací její přirovnání k čestnému hrdinovi Rychlých šípů – Kratochvílovou označuje za rychlého a bystrého šíbra: „Ty už víš, kudy běží zajíc.“ 

Doslovný přepis části policejních odposlechů (včetně gramatických chyb) 

  • PELTA: máš to správně. Já jsem z toho taky špatnej. Ale neřešíme žádný zvěrstva. O práci vůbec
  • KRATOCHVÍLOVÁ: já vím, ale co když někdo zveřejní ty naše sms. Hele to by mi fakt skončil život
  • PELTA: fakt jo
  • KRATOCHVÍLOVÁ: fakt, to je hrozná, hrozný
  • PELTA: co by se stalo? Pochopil by tě. Já jo, já bych z toho vybruslil
  • KRATOCHVÍLOVÁ: já bych z toho nevybruslila. Počkej, já bych to neměla nejhorší doma, já bych to měla před všema lidma s kterýma 20 let dělám. Já su Mirek Dušín chapáše. Já si to neumím představit, to by bylo hrozný
  • PELTA: hele si píšeme náznaky to stačí (větě je špatně rozumět)
  • KRATOCHVÍLOVÁ: hlavně je to za tři
  • PELTA: jo tak to ne
  • KRATOCHVÍLOVÁ: jo, hele já to opakuji šestkrát. To by bylo hrozný, to by bylo hrozný, to by mi fakt skončil život
  • PELTA: to by byla škoda
  • KRATOCHVÍLOVÁ: ty jsi taková mrcha
  • PELTA: hele já nemám důvod. Já nemám žádný výhody. Já to říkám, tak jak to cítím
  • KRATOCHVÍLOVÁ: hele, víš co, mám hrozně dobrej pocit. Já ti to chci říct, že my jsme fakt dobrá čtverka s těma dvěma
  • PELTA: jo, tak v tom umíme jezdit. Hele Mireček je velkej Mireček, takovej, že ani ten Sobotka neví, kdy ho potřebuje. Někdy jo, někdy ne. Má ho rád, spíš né, než jo. Karel je zase miláček Sobotky, ten to vyvažuje všechno a já jsem ulice
  • KRATOCHVÍLOVÁ: a já
  • PELTA: a já jsem šéf největšího sportu a tím zároveň jako, a ty jsi šíbr
  • KRATOCHVÍLOVÁ: já jsem Mirek Dušín
  • PELTA: ty jsi šíbr. Ty jsi vychcaná, já to na tobě vidím. Nemyslím to, tobě nikdo nevěří, že jsi neutržená
  • KRATOCHVÍLOVÁ: cože jsu?
  • PELTA: neutržená, ty už víš, kudy běží zajíc. Ty jsi bystrá, jsi rychlá
  • KRATOCHVÍLOVÁ: achch, no jo no
  • PELTA: a tady s tím pracuj nějak operativně, jenom slušně, protože tyhle ty blbečkové jenom zapí**vali, protože, když ..(slovu není rozumět) jenom projekty

Počet obviněných nemusí být konečný

Kvůli policejnímu obvinění ze zmanipulování dotací poslal obvodní soud oba aktéry odposlechů do vazby už počátkem května. Jak Pelta, tak Kratochvílová podali proti tomuto postupu stížnost a žádali o propuštění na svobodu, uspěl ale jenom Pelta, který v mezičase rezignoval na post předsedy Fotbalové asociace ČR.

Kratochvílová ve vazbě zůstává. Vedle ní a Pelty kriminalisté v kauze stíhají také někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, obviněna je i FAČR jako právnická osoba. „Detektivové naznačují, že počet obviněných nemusí být konečný,“ dodává reportér ČT Jiří Hynek.

Policisté aktuálně zkoumají, proč ministerstvo školství některé žádosti o peníze odmítlo na úkor jiných, a s ohledem na vysoký počet podezřelých projektů připouštějí, že se vyšetřování dotační kauzy může protáhnout až do příštího roku. Žalobci momentálně nechtějí případ komentovat a vyjadřovat se k němu zatím nechce ani Miroslav Pelta.

Dlouholetý šéf a majitel fotbalového klubu z Jablonce má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru. Postupně působil jako předseda FK Jablonec, generální ředitel Sparty Praha, obchodní ředitel marketingové společnosti fotbalového svazu STES a znovu jako předseda jabloneckého klubu. Dlouholetý člen výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) se v roce 2011 stal předsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Krom toho se o rok později stal místopředsedou České unie sportu a vloni Českého olympijského výboru.

Je považován za kontroverzní postavu české kopané, neboť jeho jméno se objevilo v rozsáhlé korupční aféře v lize z roku 2004, kdy se však žádná podezření vůči němu nepotvrdila. Po zvolení předsedou FAČR v listopadu 2011 na sebe Pelta znovu upozornil „řešením“ korupční aféry, na niž jej přivedl šéf klubu Sparta Praha Daniel Křetínský. Vyzněla doztracena. Široká veřejnost mu proto vyčítala malou důvěryhodnost, výzvu deníku Sport proti jeho znovuzvolení v roce 2013 podepsalo přes 16 tisíc lidí. Ve volbách i přesto uspěl, neměl ani žádného protikandidáta. Vloni kvůli střetu zájmů skončil na nátlak veřejnosti jako šéf Jablonce.

Kromě fotbalového prostředí se Pelta, důvěrně přezdívaný „Velkej čáp“, pohybuje i v politice a byznysu. Řadu let je členem městského zastupitelstva v Jablonci za ODS. Obchoduje s nemovitostmi a má podíl v řadě firem.

Miroslav Pelta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Vydáno pod