Pravá staročeská zabijačka, aneb proč si vykrmit vlastního pašíka. Nový magazín o dovednostech našich předků. Režie T. Szilvási a J. Berka

Obsah dílu

Přehrát vše

Jelítka, jitrničky, ovar, domácí škvarečky a zásoba kvalitního vepřového na dlouhou dobu. Šéfkuchař Vašek Frič je odborníkem na staročeskou zabijačku a všechny domácí dobroty, které na ní vznikají. Naše moderátory tak čeká spousta práce, protože na tradiční zabijačce je potřeba každá ruka. Terezka a Petr se také vypraví za farmáři, kteří chovají proslavená česká přeštická prasátka a vědí, co takový domácí pašík potřebuje ke spokojenému životu. A dozvíme se, k čemu využívaly naše babičky poctivé domácí sádlo.


Domácí lékař

Sedlácké mazání z vepřového sádla a kořene kostivalu

Kostival se odjakživa používá při léčbě pohmožděnin. V kostivalovém kořenu se nachází křemík, prvek, který posiluje tkáně. Další složka – alantoin, je protizánětlivá. Cholin posiluje krevní oběh, rozšiřuje cévy a tím zlepšuje prokrvování, což přispívá k léčení ran. Kostivalový kořen navíc prospívá při zánětech žil – i v tomto případě můžete sedlácké mazání vyzkoušet. » Číst více


Domácí lékař

Průduškové obklady ze sádla podle našich babiček

Kromě promazávání kůže používali naši předkové vepřové sádlo i na průduškové obklady. Naše babičky říkávaly, že teplé vepřové sádlo se vpije do těla a rozežene zahlenění. » Číst více


Stopáž26 minut
Rok výroby 2018
 P ST AD HD
ŽánrMagazín