26 minut

13. září 2009

Část: Řecko: Santorini

Obsah dílu

Slovensko: Spiš — Řecko: Santorini — Írán: kuchyně

Části dílu

01:02
Slovensko: Spiš
    A teď už slibované slovenské památky. Doslova skvost mezi slovenskými městy – to je spišská Levoča. Kulturní hodnoty, vytvářené po staletí, dalece přesahují hranice země. Patří mezi ně i dílo jednoho z nejvýznamnějších řezbářů konce středověku mistra Pavla z Levoče. Pak se přesuneme o několik kilometrů dál na východ na Spišský hrad – který byl svého času symbolem královské moci. Moc církevní zase ztělěsňuje Spišská Kapitula a kostelík v malé obci Žehra. Zdobí ho nádherné fresky, které pomáhaly negramotným chápat text Bible.
    11:47
    Řecko: Santorini
      K oblíbeným výletním cílům návštěvníků řeckého ostrova Santorini patří nedaleké ostrůvky Palea, Nea Kameni a Therassia. Zatímco první dva ostrůvky se z vod Kaldery vynořily až po ničivé erupci sopky Strongle, tak třetí z nich je pozůstatkem samotného ostrova Santorini. Horká vřídla a unikající sirné páry jsou důkazem toho, že ostrovy Palea a Nea Kameni jsou i dneska vulkanicky činné. Jde tak o nejmladší sopečnou oblast ve východním Středomoří.
      16:13
      Írán: kuchyně
        Írán rozhodně není jednoduchá země, ke které lze najít lehkou cestu. To může platit i o místní kuchyni. Zejména o té tradiční. Abyste pronikli do některých jejích tajů, budete potřebovat odvahu a toleranci; pokud obojí máte, tak nebudete litovat. Snad vás o tom přesvědčí reportér zahraniční redakce České televize Petr Zavadil, který si od neklidné íránské politiky odskočil do tradičních podniků a ukáže vám mimo jiné i to, jak vypadá pořádná íránská snídaně. Mezi námi, slabší povahy by si po ní měly jít ještě na hodinku, dvě lehnout.
        24:15
        Soutěž
          Který druh masa tvoří základ íránské kuchyně?
          A) kuřecí
          B) skopové
          C) hovězí
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          20. září 2009

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám