Jak si na zahradě vysadit léčivý strom

Pokud chcete na zahradě pěstovat nejen bylinky, ale těšit se i ze stromu, který má léčivou moc, můžete si vysadit třeba lipku nebo břízu, pro kterou se rozhodla Simona. Lipový květ je báječný při rýmě a nachlazení. A mladé březové listí? To je báječné pro jarní detoxikaci, pročišťuje ledviny a doporučuje se například při zánětech močových cest. Můžete si z nich připravit i koupel.

Ideální je, pokud máte při sázení stromku pomocníka.

Celou sazenici i s plastovým květináčem nejprve na několik hodin ponoříme do kyblíku s vodou, aby se bal dostatečně provlhčil.

Stromek, jako je bříza, není příliš náročný na kvalitu zeminy – vždyť bříza vyroste i v okapu nebo ve spáře. (Lípa nebo například kaštan potřebují vzdušnou půdu s dostatkem živin. Proto je dobré do výsadbové jámy přisypat kompost a kvalitní zeminu.) Pro stromek ale v každém případě vybereme vzdušné a slunné místo.

Vykopeme si dostatečně velkou jámu, která je jen o málo větší, než je výška kořenového balu. Šířka jámy by měla tvořit asi 1,5–2násobek šířky balu. Jámu důkladně prolijeme vodou.

Stromek vyjmeme z plastového kořenáče, umístíme do jámy a začneme zahazovat zeminou. (Ve výsledku by měl být vršek kořenového balu v úrovni půdy, ne níž.) Jakmile máme zaházené asi dvě třetiny jámy, zkontrolujeme, zda stromek stojí rovně (právě na to je dobrý pomocník, který vám stromek podrží a vy můžete poodstoupit a ze všech stran zkontrolovat, zda se stromek nenaklání).

Pak pokračujeme v zahazování jámy. Jakmile je výsadbová jáma téměř zaplněná, zašlapeme zeminu kolem sazenice. Pak dosypeme zeminu tak, aby byl povrch zarovnaný s okolní půdou, a pak ji rukou vytvarujeme do tvaru misky. Ke stromku dáme podpůrnou tyčku a úvazek necháme malinko volnější, aby stromek mohl přirůstat. Přidáme raději ještě masivnější tyčky či kůly, aby se stromek neohýbal větrem.

Co se týče zálivky – záleží na počasí. Pokud je sucho a slunečno, zaléváme každý den.

A podle okolností je také třeba chránit stromek před okusem zvěří.

Jak si na zahradě vysadit léčivý strom

Jak si na zahradě vysadit léčivý strom