Jak sbírat a zpracovávat kořeny

Kořeny, ať už je to pampeliška, křen, kostival nebo třeba proskurník, sbíráme zásadně brzy na jaře, anebo na podzim – v říjnu a pokud ještě nemrzne, i v listopadu. V těchto obdobích se totiž účinné látky rostlin stahují právě sem, do kořenů. A chceme-li získat ty nejúčinnější, vydáme se je sbírat kolem novoluní, a to brzy ráno, anebo večer. (Malá rada – rostliny si za denního světla označíme, například kolíkem nebo stužkou, abychom je za tmy našli.)

Sběr

Kořen opatrně vyryjeme. Použijeme zahradnickou lopatku nebo například rycí vidle. Skalní vyznavači bylinářských tradic tvrdí, že kořeny by neměly přijít do styku s kovem a používají nástroje dřevěné. (Báby kořenářky prý kdysi dávno vyrývaly léčivé kořeny jelením parohem.)

Zpracování – sušení nebo výroba tinktury

Na místě odstraníme nať (nejlépe zahradnickými kleštěmi). Pak kořeny omyjeme vodou a nečistoty odstraníme kartáčkem.

Kořeny po očištění ihned zpracujeme. Můžeme je naložit do alkoholu nebo usušit. Naložením do alkoholu získáme tinkturu, kterou budeme potřebovat například pro výrobu mastí. Kořeny naložíme buď celé, nebo je nakrájíme na kousíčky. Kořeny macerujeme 14 dní na světlém místě (ale ne na přímém slunci). Poté macerát scedíme přes plátýnko a kořeny ještě pořádně vymačkáme. Skladujeme v uzavíratelné tmavé nádobě na chladném tmavém místě (např. v lednici).

Pokud se rozhodneme kořeny usušit a používat je například na čaj, nakrájíme je na malé kousky. Můžeme je sušit v závěsných sítích či v sušičce. Je velice důležité kořeny usušit opravdu důkladně, jinak by totiž při skladování zplesnivěly. Kořeny skladujeme v uzavíratelné nádobě. Nasušené kořeny vydrží opravdu dlouho – jsou účinné 3–5 let. Výjimkou je kořen puškvorce, který ztrácí účinnost po roce.

A náš tip na konec

Když už je řeč o kořenech, určitě si nasbírejte ten pampeliškový. Tahle univerzální léčivka se vám v domácí lékárničce bude hodit. Pokud pampelišku pěstujeme, sbírají se roční kořeny. Divoce rostoucí pampeliška je nejúčinnější ve druhém nebo třetím roce růstu.