Zásady míchání čajových směsí

Většina bylinek se dá pro přípravu čaje použít samostatně, jako odvar nebo nálev. Proč si ale nenamíchat vlastní bylinkovou čajovou směs? K bylinářské abecedě patří následující pravidla:

  1. Hlavní složce se říká remedium cardinale. Jde o bylinu, která je hlavním nositelem účinku směsi.
  2. Do směsi dále patří pomocná byliny, tzv. remedium adjuvans. Tato složka rozšiřuje účinek hlavní bylinky, anebo její účinek podporuje.
  3. Další složkou je remedium corrigens, tedy bylinka, která směsi dodává chuť.
  4. A do směsi se přidává ještě remedium constituens, což je vlastně jakési plnivo, např. bylinka, které zlepšuje vzhled (např. květy), dodává vůni a svými účinky směs navíc doplňuje a podporuje.

A kolik druhů bylinek použít? Na to, aby směs byla vyvážená, bohatě stačí čtyři základní léčivky – pro každou složku jeden bylinný druh.

Směs důkladně promícháme. Není pravidlem, že hlavní byliny musíme do směsi dát největší množství. Právě v případě pelyňku by směs asi nebyla k pití, proto použijeme raději menší množství. Do jedné směsi nedáváme bylinky, které se musí například vařit (kořeny), spolu s bylinkami, ze kterých se připravuje nálev. Takový čaj si musíme připravit odděleně podle jednotlivých složek a výsledné tekutiny smíchat.

Univerzálními bylinkami, které lze použít téměř do každé čajové směsi jsou listy maliníku a jahodníku, květy divizny a měsíčku.

Příklad čajové směsi: čaj na podporu žlučníku a zažívání

  • hlavní bylinka: pelyněk pravý – doporučuje se právě na podporu zažívání i při problémech se žlučníkem
  • pomocná bylinka: heřmánek pravý – uvolňuje, tlumí křeče, působí protizánětlivě a proti průjmům.
  • bylinka pro chuť: máta peprná – podporuje zažívání a zlepšuje produkci žaludečních šťáv
  • bylinka, která poslouží jako plnivo a vylepší vzhled: měsíček lékařský – je to současně i přírodní antibiotikum, působí hojivě na všechny sliznice
Čaj na podporu žlučníku a zažívání

Čaj na podporu žlučníku a zažívání