Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

26. 5. 2010

Ženy SHR - dokument vysílaný 3. června na ČT2 od 20:00

Režisérská dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník natočila hodinový dokumentární snímek nazvaný Ženy SHR. Dvě výrazné osobnosti v něm hrají partii o budoucnost Severočeského hnědouhelného revíru. Dokument vznikl v Centru publicistiky a dokumentu Televizního studia Brno České televize. Vysílá ČT2 ve čtvrtek 3. června 2010 od 20 hodin.

Těžit a finančně prosperovat, nebo zachovat historický ráz malebné krajiny s vesničkou Horní Jiřetín, v jejíž dominantě se tyčí zámek Jezeří? Kompromis zde neexistuje. Jeden sen musí zemřít, aby ten druhý dostal šanci žít.
Na jedné straně paní Liběna Novotná, mluvčí dolů a hlavní propagandistka těžby. Na straně druhé kastelánka Hana Krejčová, která po revoluci zpustlý zámek zachránila a je hlavní odpůrkyní další těžby v kraji. Zatímco Hana při pohledu na místa svého dětství proměněná v obří jámu pláče, Liběna básní na dně šachty o kráse vrstev odkryté zeminy. Obě ženy se znají. Dříve spolu vycházely, teď si nemohou přijít na jméno. Vzájemně se obviňují z hysterie a demagogie. Doly potřebují Horní Jiřetín ležící pod zámkem Jezeří zbořit a vytěžit, aby šachta přežila. Kastelánka a místní obyvatelé odmítají na toto téma diskutovat. Je ticho před bouří…
Jak může povrchový důl pro jednu hrdinku představovat nekonečnou krásnou scenérii, po které provádí expedice v rámci tzv. Uhelného safari, a pro druhou obraz apokalypsy? Setkají se obě ženy ještě někdy?
Film neodpoví na otázku, který z osudů Horní Jiřetín nakonec čeká, ale pohraje si s divákovými emocemi a donutí ho zamyslet se nad tím, jaké z řešení bude nakonec prospěšnější, a která z žen si získá jeho sympatie.

Při natáčení se sešla režisérská dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník, která má za sebou úspěšný film Poustevna, das ist Paradies. Spolupracují s kameramanem Tomášem Nováčkem, před kterým při natáčení Žen SHR stála velká výzva. „Rozhodli jsme se, jako jedni z prvních filmařů u nás, vyzkoušet místo klasické videotechniky digitální zrcadlovku – fotoaparát s HD videozáznamem,“ říká Ondřej Provazník. „Divák si tak bude moci užít, na televizní poměry nezvyklý zážitek, podobný záznamu na klasický film,“ doplňuje Martin Dušek. Výhodou při natáčení na zrcadlovku je totiž možnost používat fotografické objektivy, které umožní kreativnější práci s obrazem. „Při snímání povrchového dolu a jeho kontrastu s horami nad ním, při vykreslování atmosféry zchátralého zámku Jezeří i při natáčení intimnějších rozhovorů, to byla velká výhoda,“ podotýká Provazník.

Filmaři na snímku pracovali na podzim 2009 a během patnácti natáčecích dnů se jim podařilo natočit několik exkluzivních scén. Dokázali navázat s oběma hlavními hrdinkami filmu dostatečně blízký vztah, aby mohl vzniknout citlivý, ale i ironický portrét žen z obou břehů povrchového dolu.

O tvůrcích

Martin Dušek (Česká Lípa, 1978) pochází ze severních Čech, vystudoval televizní žurnalistiku na FSV UK v Praze, studoval dokumentární tvorbu na FAMU. Je autorem televizních reportáží a dokumentů pro multikulturní vysílání České televize, ve kterých se věnoval hlavně prostředí bývalých Sudet. Studium žurnalistiky ukončil krátkým dokumentem Odstřel (2002), který je netradiční lovestory stárnoucího dělníka a obřího kráčejícího rypadla. Na FAMU natočil dokument Zvací dopis (2004) o rozruchu, které v zapadlém městečku způsobí zjištění, že se zde narodil předek kandidáta na amerického prezidenta. V současné době se věnuje televizní komediální tvorbě a tvorbě pro děti. Jeho celovečerní dokumentární debut Poustevna, das ist Paradies, který režíroval společně s Ondřejem Provazníkem, byl na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě oceněn jako nejlepší český dokumentární film roku 2007. Mezinárodní premiéru měl film na 31. filmovém festivalu v Goteborgu 2008. Film byl navržen českou filmovou akademií na Evropskou filmovou cenu 2009. V roce 2009 natočil Martin Dušek pro Českou televizi sarkastickou autorskou reportáž Vikingové z Brna.

Ondřej Provazník (Praha, 1978) absolvoval žurnalistiku na FSV UK v Praze a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Pracoval v kulturní rubrice Lidových novin, jako režisér externě přispíval do multikulturního pořadu Kosmopolis České televize, v současné době se věnuje dokumentární tvorbě a scenáristice. Studium žurnalistiky absolvoval dokumentem Profesionální voják (2000), ironickým portrétem mladého muže, který se marně snaží vstoupit do služeb armády. V roce 2007 natočil krátký hraný film s názvem Dneska ne, nedějově laděný záznam jednoho dne a jedné postavy. Jeho celovečerní dokumentární debut Poustevna, das ist Paradies, který režíroval společně s Martinem Duškem, byl na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě oceněn jako nejlepší český dokumentární film roku 2007. Mezinárodní premiéru měl film na 31. filmovém festivalu v Goteborgu 2008. Film byl navržen českou filmovou akademií na Evropskou filmovou cenu 2009.


Ženy SHR
Námět, scénář, režie: Martin Dušek a Ondřej Provazník
Kamera: Tomáš Nováček
Střih: Josef Krajbich
Dramaturgie: Kamila Zlatušková
Účinkují: Hana Krejčová - občanka Horního Jiřetína a Liběna Novotná - mluvčí skupiny Czech Coal a další…
Stopáž: 57 min.
Vysílání: 3. 6. 2010, 20.00, ČT2, repríza 5. 6. 2010, 11.00, Č 2. Poté bude dokument ke shlédnutí na internetu v iVysílání ČT na webu České televize - www.ceskatelevize.cz/ivysilani



Hana Orošová
tisková mluvčí ČT TS Brno
11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)