25 minut

31. ledna 2010

Obsah dílu

Nepál: Lumbini — Afrika: Trabantem napříč (IV) Keňa a Tanzánie — Peru: očima Filipa Kandy

Části dílu

00:57
Nepál: Lumbini
    Jižní Nepál – městečko Lumbini – tam nás zavede první dnešní reportáž. Věděli jste, že právě v tomto městě se narodil zakladatel buddhismu – vlastním jménem Siddhártha Gauttáma. Známe ho spíš pod jménem Buddha. Kdy přesně se narodil, to nelze jednoznačně určit, řekněme tedy, že to bylo někdy mezi 6. a 4. století před naším letopočtem – nebo alespoň tak to uvádějí odborné zdroje. To ale pro nás není tak podstatné – zpět k městečku Lumbini. Daleko zajímavější je totiž celý příběh zakladatele buddhismu – mudrce z rodu Šákjú a Lumbini jako takové.
    05:52
    Afrika: Trabantem napříč (IV) Keňa a Tanzánie
      A jsou opět tady – žlutí trabanti, kteří si to brázdí napříč Afrikou. Máme pro vás další příhody dobrodružné české expedice. Nejprve malá rekapitulace: už jsme s nimi navštívili třeba Alžírsko, Egypt, Súdán nebo Etiopii. Dnes projedeme hlavně Keňu a Tanzánii – i když s jízdou po tamních silnicích měla autíčka velké problémy. Nejprve se ale ještě krátce zastavíme v Etiopii – expedici tam v Šašamane pohostil přímo sám král všech rastafariánů. A podávala lahodná etiopská káva.
      13:32
      Soutěž
        Víte, čím se platí v Tanzánii?
        A) tanzánský šilink
        B) dolar
        C) frank
        14:07
        Peru: očima Filipa Kandy
          Osobitý projev a témata převážně z latinské Ameriky, dlouhé roky byl neodmyslitelnou tváří zahraničního zpravodajství České televize – možná už tušíte, že máme na mysli Filipa Kandu. Schválně jsem použila minulý čas – Filip Kanda totiž z ČT odchází a vy se právě teď můžete podívat na jeho úplně poslední reportáž. A zavede vás kam jinam než do jeho milované jižní Ameriky. A jak za malou chvíli uvidíte, tak z každé vteřiny je cítit, že si tu svou poslední reportáž Filip pořádně užil.
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          7. února 2010

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám