26 minut

3. června 2007

Obsah dílu

Čína: Tři soutěsky — Švýcarsko/Itálie: Svatobernardský průsmyk — Slovensko: Betliarský zámek — Tchajwan: Taipei

Části dílu

01:09
Čína: Tři soutěsky
    Pokud vám hádky o novou národní knihovnu přijdou hodně vzrušené, pojďte s námi do Číny. Tady mají úplně jiný stavitelský příběh. Přehrada na Žluté řece Tři soutěsky jistě zaslouží obdiv pro své velkolepé rozměry i odvahu architektů. Dala by se jistě zařadit k technickým divům současnosti. Jistý druh obdivu ale vyvolává i to, jak člověk v překonávání vlastních limitů definitivně překonává nejen přírodu, ale někdy vlastně poráží i sám sebe.
    07:31
    Švýcarko/Itálie: Svatobernardský průsmyk
      A teď rychle do hor na švýcarsko-italské pomezí. Svatobernardský průsmyk, skřípnutý z jedné strany Mont Blancem a z druhé Monte Rosou, je určitě ze všech alpských průsmyků neznámější. My se odtud vydáme do malebného údolí Aosty. Ještě před tím se ale podíváme na slavné bernardýny, které tady, na půli cesty mezi nebem a zemí, už celá staletí chovají zdejší mniši.
      13:37
      Slovensko: Betliarský zámek
        Z Alp zamíříme do kraje důvěrně známého, na Slovensko pod Tatry k Betliarskému zámku. Popravdě nepatří k těm nejstarším, ale rozhodně je jedním z nejzajímavějších u našich sousedů. Jeho zakladatelé do něj například umístili rozsáhlou vědeckou knihovnu a ve svých interiérech skrývá velmi vzácné kusy nábytku. Význam památky ocenila zvláštní cenou i organizace UNESCO.
        19:46
        Tchajwan: Taipei
          Nejvyšší horu světa zná jistě každý, zejména poté, co na jejím vrcholu stanul pražský primátor. Nejvyšší budovu světa asi tolik lidí nezná. On je v tom vlastně zmatek. O prvenství se stále pere Severní Amerika s asijskými tygry a do hry se vložili i bohatí arabští šejkové. Buď jak buď, rekord zatím drží, alespoň podle počtu obytných pater, tchajwanská „stojednička“. Stojí v Tajpeji v hlavním městě ostrovní republiky a my se teď na ni podíváme pěkně zblízka.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          10. června 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám