Zpravodajství Brno

Zlatý oříšek divákům představí mimořádné dětské talenty

Velikost textu:

Novoroční odpoledne na ČT2 bude opět patřit talentovaným dětem. Porotcům v soutěži Zlatý oříšek nezáleží na tom, zda se soutěžící věnují historii, tanci nebo třeba sportovnímu závodění. Důležitá je jejich píle a nadšení pro věc, kterými by mohli inspirovat nejen své vrstevníky, ale také mnoho dospělých.

Zlatý oříšek 2012
Zlatý oříšek 2012
Otevřít galerii
  • Zlatý oříšek 2012 autor: Eliška Raková, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zlatý oříšek 2012 - porada s režisérem autor: Eliška Raková, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zlatý oříšek 2012 autor: Eliška Raková, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zlatý oříšek 2012 autor: Eliška Raková, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Malý závodník na motorbiku, obdivuhodně ohebná tanečnice v kostýmu jako z Ria de Janeira, nadšená chovatelka morčat, znalec Bible, pilot modelů letadel nebo třeba nadějný malý bubeník, který zatím trénuje doma v paneláku. Divadlo na Orlí v Brně dnes zaplnila třicítka mladých talentů. Televizním divákům je představí moderátor Jan Adámek, kterého děti znají například ze seriálu Záhady Toma Wizzarda.

"Zlatý oříšek je perfektní v tom, že podporuje děti, které něco umí. A zároveň podporuje i ty, které to umí méně, v tom, aby měly motivaci na sobě dál pracovat," řekl Jan Adámek. Podpora talentovaných dětí je podle něj velmi důležitá. "Doufám, že do finálového večera vnesu dobrou náladu a trošku humoru, aby se i lidi u televizních obrazovek dobře bavili," dodal.

Soutěž Zlatý oříšek se koná už po patnácté. Režie slavnostního předávání cen se letos poprvé ujal Ján Novák, který nedávno režíroval i záznam galavečera soutěže České hlavičky.

"Hlavičky se týkají už nějaké cílené vědecké práce a účastní se jich o něco starší osobnosti. Zlatý oříšek je založený spíš na tom, že někdo ve čtyřech letech začne třeba tancovat a už v šesti letech dovede na parketu předvést něco neuvěřitelného. Rozdíly tam jsou, ale obojí je o tom, že u nás máme spoustu šikovných potomků," porovnal obě soutěže Novák.

"Hvězdní" patroni na poradě s režisérem
"Hvězdní" patroni na poradě s režisérem

Malé soutěžící přišli podpořit "VIP" patroni

Diváci v televizním záznamu uvidí také herečku Yvettu Blanarovičovou, zpěvačku Moniku Bagárovou nebo moderátora sportovních zpráv České televize Jana Smetanu. Podle Jána Nováka plní roli patronů soutěžících. "Pracovně jim říkám sudičky. Jsou to osobnosti, které by dětem měly přinést další motivaci, přesvědčit je, že má smysl v jejich činnosti pokračovat dál," vysvětlil režisér.

přehrát video
Režisér Ján Novák o Zlatém oříšku

Patrona Jana Smetanu nadchli mladí talentovaní sportovci z různých oborů. Účast v takové soutěži jim podle Smetany může velmi pomoci. "Naučí se vystupovat takzvaně naostro, mimo závody, v úplně jiném prostředí. Musí tady zvládnout stres, musí se maximálně připravit, protože na to mají jen jeden pokus. Obrovsky je to zocelí a dodá sebevědomí, na kterém potom mohou stavět dál," zdůraznil sportovní moderátor.

Příležitost dát o sobě vědět

"Prezentují se nám výsledky dospělých profesionálů, ale o tom, že je tady spousta mistrů světa, kteří znamenají příslib do budoucna pro celou Českou republiku, se moc neví," míní organizátor soutěže Zlatý oříšek Jiří Kotmel. "Tím, že se ty děti ukážou v televizi, tak je vidí spousta profesionálů z jejich oboru, kteří jim pak často dávají další příležitosti, jak výkon posunout dál," dodal.

Zlatý oříšek 2012
Zlatý oříšek 2012

Cenu získalo deset z třiceti nominovaných soutěžících, kteří od Nadace Zlatý oříšek obdrželi i peněžní odměnu. "Každému vítězi věnujeme deset tisíc korun na jeho další činnost. Všech třicet nominovaných dětí má navíc možnost zažádat si o finanční podporu z našeho nadačního fondu v případě, kdy by se děti dostaly do situace ohrožující další rozvoj jejich dovedností," uvedl Jiří Kotmel.

Záznam předávání cen připravuje brněnské studio ČT. Televize jej odvysílá na Nový rok od 13.50 na programu ČT2.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.