Pořady

režisér

Dušan Klein

narozen 27. června 1939

Narodil se 27. 6. 1939 v Michalovcích, prošel v předškolním věku otřesnou zkušeností židovského dítěte za nacismu: patřil k dětem, které přežily Terezín. S filmem se seznámil jako třináctiletý, kdy zpíval v Bielikově filmu Lazy sa pohli (1952) a kdy hrál velkou roli cikánka ve Weissově filmu snímku Můj přítel Fabián (1953). Téhož roku se také objevil ve filmu Rodná zem (1953).

Studoval režii na FAMU a současně pracoval jako asistent režie na Barrandově. V druhém ročníku natočil školní film Jména, k nimž nejsou lidé (1959-1960), ve třetím ročníku film podle Arnošta Lustiga Králíček (1962). Absolvoval dalším hraným filmem podle Lustiga, Ďábelská jízda na koloběžce (1962-1963). Dnes patří k pedagogům na FAMU.

Na Barrandově začal středometrážním filmem Táto, přečti to! (1963). V druhé polovině šedesátých let se věnoval převážně televizní práci, počátkem sedmdesátých let se vrátil do Filmového studia Barrandov. Jeho špionážní, detektivní a kriminální dramata charakterizuje neobvyklá snaha o maximální věrohodnost příběhu a o hlubší psychologickou motivaci.

Po listopadu 1989 přešel na poloviční úvazek do ČST, kde se spolu s Václavem Šaškem pokusil vytvořit koncepci umělecké dramatické televizní tvorby

Filmografie

  • Táto, přečti to! (1963)
  • Místenka bez návratu (1964)
  • Jeden z nich je vrah (1970)
  • Lekce (1971)
  • Tajemství zlatého Buddhy (1973)
  • Zatykač na královnu (1973)
  • Případ mrtvého muže (1974)
  • Případ mrtvých spolužáků (1976)
  • Město nic neví (1975)
  • Sázka na třináctku (1977)
  • Kam nikdo nesmí (1979)
  • Radikální řez (1983)
  • Jak svět přichází o básníky (1982)
  • Jak básníci přicházejí o iluze (1984)
  • Jak básníkům chutná život (1987)
  • Kdo se bojí, utíká (1986)
  • Dobří holubi se vracejí (1988)
  • Vážení přátelé, ano (1989)
  • Konec básníků v Čechách (1993)
  • Andělské oči (1994)
  • Konto separato (1997)
  • Jak básníci neztrácejí naději (2004)
  • Rodinka (2010)

Televizní tvorba

  • Láska k životu (1970)
  • Přízrak (1988)
  • Zrcadlo nenávisti (1988)
  • seriál Případy poručíka Haniky (1989)
  • Cizinci v domě (1990)
  • Drobné něžnosti (1990)
  • Vdova po básníkovi (1990)
  • Bláha a Vrchlická (1991)
  • Miláček Ornifle (1991)
  • Nepoužitelný Max (1991)
  • Kafka to taky neměl lehký (1992)
  • Dáma ví, kdy přijít (1992)
  • seriál Hříchy pro pátera Knoxe (1992)
  • seriál Hříchy pro diváky detektivek (1992)
  • Televize (1993)
  • Příběh kriminálního rady (1994)
  • TV cyklus Manželská tonutí (1996)
  • Netrpělivost srdce (1996)
  • Píseň o lítosti (1998)
  • Lolinka a knírač (1998)
  • cyklus Bakaláři - krátké povídky (1999)
  • Nenávist (1999)
  • Král ozvěny (1999)
  • Český Robinson 1-3 (2000)
  • Elixír a Halíbela (2001)
  • O víle Arnoštce (2001)
  • Muž, který vycházel z hrobu (2002)
  • Miláček (2002)
  • Ta třetí (2002)

Výročí  Dušan Klein – 80 let

Uvidíte…
alternative text

Cukrárna

Zpátky do jednadvacátého století (5/13)

Pohromy se množí. Energická Iva Janžurová jako spasitelka cukrářky Veroniky Žilkové v komediálně laděném seriálu České televize pro celou rodinu (2010). Dále hrají: J. Štěpánková, N. Konvalinková, J. Hrušínský, P. Tenorová, J. Dolanský, S. Stašová, V. Postránecký, J. Přeučil, J. Smutná, O. Brancuzský, M. Táborský a další. Scénář J. Míka. Kamera J. Špelda. Režie D. Klein

alternative text

Cukrárna

Šťastné a veselé (6/13)

Náhlý kolaps a nabídka k sňatku. Energická Iva Janžurová jako spasitelka cukrářky Veroniky Žilkové v komediálně laděném seriálu České televize pro celou rodinu (2010). Dále hrají: J. Štěpánková, N. Konvalinková, J. Hrušínský, J. Dolanský, S. Stašová, V. Postránecký, J. Přeučil, J. Krejčík, P. Tenorová, L. Skořepová, J. Smutná, F. Tomsa a další. Scénář J. Míka. Kamera J. Špelda. Režie D. Klein

alternative text

Cukrárna

Vdovičkář (7/13)

Lež má krátké nohy, i když je milosrdná a láskyplná. Energická Iva Janžurová jako spasitelka cukrářky Veroniky Žilkové v komediálně laděném seriálu České televize pro celou rodinu (2010). Dále hrají: J. Štěpánková, N. Konvalinková, J. Hrušínský, P. Tenorová, J. Dolanský, E. Holubová, S. Stašová, J. Přeučil, M. Táborský, A. Jastraban, F. Tomsa a další. Scénář J. Míka. Kamera J. Špelda. Režie D. Klein

Odvysílané pořady

alternative text

Cukrárna

Třináctá komnata (4/13)

Všechno prasklo! Energická Iva Janžurová jako spasitelka cukrářky Veroniky Žilkové v komediálně laděném seriálu České televize pro celou rodinu (2010). Dále hrají: J. Štěpánková, N. Konvalinková, E. Holubová, J. Hrušínský, P. Tenorová, J. Dolanský, V. Postránecký, J. Přeučil a další. Scénář J. Míka. Kamera J. Špelda. Režie D. Klein

alternative text

Cukrárna

Dopis (3/13)

Dluh u finančního úřadu se neodpouští. Energická Iva Janžurová jako spasitelka cukrářky Veroniky Žilkové v komediálně laděném seriálu České televize pro celou rodinu (2010). Dále hrají: J. Štěpánková, N. Konvalinková, E. Holubová, J. Hrušínský, J. Dolanský, V. Postránecký, J. Přeučil, O. Navrátil, P. Tenorová a další. Scénář J. Míka. Kamera J. Špelda. Režie D. Klein

alternative text

Cukrárna

Sladké neštěstí (2/13)

Co s volným časem, když rodina přesídlila do Ameriky? Energická Iva Janžurová jako spasitelka cukrářky Veroniky Žilkové v komediálně laděném seriálu České televize pro celou rodinu (2010). Dále hrají: J. Štěpánková, N. Konvalinková, J. Hrušínský, E. Holubová, A. Elsnerová, V. Beneš, S. Stašová, L. Skořepová, T. Medvecká, O. Vlach, J. Dolanský, O. Navrátil, P. Tenorová a další. Scénář J. Míka. Kamera J. Špelda. Režie D. Klein

alternative text

Cukrárna

Prázdný byt (1/13)

Recept na sladký dort je jednodušší, než recept na sladký život. Energická Iva Janžurová jako spasitelka cukrářky Veroniky Žilkové v komediálně laděném seriálu České televize pro celou rodinu (2010). Dále hrají: J. Štěpánková, N. Konvalinková, J. Hrušínský, L. Skořepová, T. Medvecká, O. Vlach, S. Remundová, L. Veselý, J. Dolanský, O. Navrátil, P. Tenorová a další. Scénář J. Míka. Kamera J. Špelda. Režie D. Klein