Co Čech, to Švejk. Filmová adaptace literární klasiky o tom, že i malý pán dokáže velké věci. Anebo o tom aspoň dokáže vykládat.
Režie a scénář: Karel Steklý. Hrají: Rudolf Hrušínský, Eva Svobodová, Josef Hlinomaz, František Filipovský a další.
Dobrý voják Švejk

Kdopak by neznal hrdinu nesmrtelného románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, prototyp české národní letory? Už po mnoho desetiletí přináší toto Haškovo dílo čtenářům u nás doma i za hranicemi dobrou náladu a smích. Švejk se stal i podkladem k několika filmům českým a zahraničním. Nejznámějším z nich je dvoudílná adaptace, kterou v letech 1956 a 1957 natočil režisér Karel Steklý s Rudolfem Hrušínským v titulní roli. Rudolf Hrušínský i další představitelé Haškových postav - Svatopluk Beneš, Miloš Kopecký, Josef Hlinomaz, František Filipovský - naplnili klasickou obecnou představu o podobě hrdinů, kterou známe z Ladových ilustrací. V Dobrém vojáku Švejkovi vycházel Karel Steklý z prvního dílu románu, nazvaného V zázemí. Sleduje Švejka od vyhlášení války až po přeložení k marškumpanii do Českých Budějovic.

Dobrý voják Švejk je jedním z mála filmů, které u nás kvůli práci s drahým barevným materiálem vznikly ve dvou verzích. Každý sestřih byl vytvořen s použitím jiných klapek. Výsledkem jsou dvě téměř nerozeznatelné verze, které se však odlišují v řadě drobných detailů i v celkové metráži. Druhý díl Poslušně hlásím již existuje pouze v jedné verzi.

Uvedením této dvoudílné filmové série o dobrém vojáku Švejkovi si připomínáme herecké mistrovství pana Rudolfa Hrušínského, od jehož úmrtí v těchto dnech uplynulo 25 let.

Napište nám