Ve druhém díle učarovala Daliboru Gondíkovi oblast Malé Fatry. Soutěsky plné roklin a jeskyní, ovčí stáda a tradiční sýry – to vše nabízí Jánošíkův kraj. Režie J. Wehrenberg

Ve druhém díle míří Dalibor Gondík do drsného Jánošíkova kraje. Malá Fatra se před čtyřmi sty lety stala domovinou Valachů, ovčích stád, žinčice a pravé ovčí brynzy. Proslulá obec Terchová je poskládaná z malých okolních osad. Právě v jedné z nich se narodil i proslulý Jánošík, který se sice dožil jen 25 let, ale stihl proslavit celý kraj. V Národním parku Malá Fatra leží i přírodní rezervace Rozsutec, jejíž součástí jsou známé Jánošíkove diery, které jsou stejně divoké a nespoutané jako zbojník sám. No a co by bylo Slovensko bez tradičních místních specialit jako je brynza, parenica, korbáčiky nebo halušky? Dalibor si dokonce výrobu takového pravého ovčího sýra na salaši sám vyzkouší. S karavanem dál zastavuje u lomu a pokračuje na jih do regionu Turiec, který byl v minulosti plný nerostného bohatství. V baňských osadách se těžila měď, stříbro a dokonce i zlato. Objevenou ukrytou perlou na východní straně hor je pro Dalibora malá obec Špania Dolina. Nový cyklus odhaluje skryté krásy Slovenska ze zcela nové perspektivy.

Stopáž27 minut
Rok výroby 2019
 P ST HD
ŽánrMagazín