Energická moderátorka Eva přichází s nápady, recepty a návody, jak si vylepšit a zpříjemnit domov v novém hobby magazínu. Připravili: J. Timková, E. Vrbková, J. Pivoňka, M. Herz a další

Obsah dílu

Přehrát vše

Blíží se svátek svatého Martina, což je pravý čas pro křupavou husičku a víno. Eva peče společně s kamarádem Jirkou tradiční husu, martinské rohlíčky a jako přílohu k huse připraví i lokše. Při vaření si povídají o historii svatomartinského svátku a Eva vzpomíná na svoji babičku a její vaření. Chce překvapit své kamarádky malými dárky. Maluje skleněné hrníčky, které vypaluje v troubě. Před odjezdem na hory vybírá Eva Honzovi na internetu bundu. Při svačině si čte vypůjčenou knihu od kamarádky, a aby jí neponičila, vytvoří si na ni papírový obal. Po chvilce odpočinku se zase pouští do práce. Rozhodne se pro úpravu dřevěné části rekonstruované sedačky. Třídí před zimou své oblečení, a protože se Eva už sblížila s malým neposedným kocourkem, sešije mu z nepotřebných věcí pelíšek. Navíc mu zhotoví i kočičí škrabadlo.


Rady a tipy

Svatomartinské víno

Ke krásně propečené Svatomartinské huse se hodí nejlépe Svatomartinská vína. Která vína to ale jsou?

Svatomartinská vína se nazývají ta vína, která jsou první v novém ročníku a která jsou ovocitá a svěží. Podle tradice si těmito víny můžeme připít nejdříve na svátek svatého Martina 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut, obvykle na slavnostních akcích, které se konají po celé naší zemi.
Přehled Svatomartinských akcí pro tento rok nalezneme například zde.

Aby se víno mohlo považovat za Svatomartinské, musí být vyrobeno v České republice z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal, Svatovavřinecké (růžová a červená vína) nebo Zweigeltrebe (růžová vína). Minulý rok vyprodukovalo tento specifický druh vína 105 vinařství v České republice.

Svatomartinské víno můžeme ochutnat nejen na slavnostních akcích, ale také v řadě restaurací v jejich každoročním Svatomartinské menu. Stejně tak tento typ vína si můžeme zakoupit v obchodech a vinotékách. Ale opět platí, že vždy až od 11. listopadu. Svatomartinské víno ale nikdy nearchivujeme, mělo by se vypít do Velikonoc.

K jakému jídlu se Svatomartinské víno hodí nejvíce?
K červenému vínu:
Dozlatova pečená husa
Pečená kachna
Moravské přesňáky plněné pečenými husími játry na cibulce
Husí játra

K bílému a růžovému vínu:
Pečený krocan
Ryby
Sladké pokrmy


Rady a tipy

Vyčistění skvrn od vína

Občas, když pijeme víno, se může stát, že trochu vylijeme. Bohužel, většinou na ubrus nebo na šaty. Jak se vinných skvrn zbavit?

Základem čistění je myslet na hlavní pravidlo každého čištění – Čím dříve skvrnu začneme odstraňovat, tím lepšího výsledku dosáhneme.

Skvrny od bílého vína
Čerstvé skvrny od bílého vína potíráme ledem z mrazničky. Když nám skvrna zmizí, vyždímáme látku a přiložíme savý papír nebo hadřík. Na závěr vymácháme látku v čisté vodě.

Zaschlé skvrny od bílého vína potřeme mýdlem a pokapeme pár kapkami tříprocentního čpavku. Potom skvrnu chvíli kartáčujeme. Po chvíli vzniklou pěnu odstraníme a látku vymácháme v octové vodě (1 díl octa na 5 dílů vody). Nakonec látku vypereme v čisté vlažné vodě.

Skvrny od červeného vína
Čerstvé skvrny od červeného vína ihned posypeme kuchyňskou solí nebo vysušíme savým papírem jako například ubrouskem, toaletním papírem a podobně.

Skvrnu můžeme také potřít šťávou z citrónu a následně látku vypereme v horké mýdlové nebo saponátové vodě.

Zaschlé skvrny od červeného vína potřeme studeným roztokem z vody, tříprocentního čpavku a tříprocentního peroxidu vodíku (na litr vody 1 čajová lžička čpavku a 1 čajová lžička peroxidu). Necháme působit a za 15 minut látku vymácháme ve studené vodě, do které přidáme několik kapek octa.

U barevných látek provedeme raději před začátkem čištění na skrytém místě zkoušku stálobarevnosti látky.


Stopáž27 minut
Rok výroby 2018
 P ST AD HD