Moučníky a cukroví

Martinské rohlíčky trochu jinak

Těsto

400 g polohrubé mouky
250 g másla
150 ml zakysané smetany 16-18 % tuku
špetka soli

Náplň ořechová

150 g mletých ořechů
100 g moučkového nebo krupicového cukru
1 bílek

Na potření

1 žloutek

Ze surovin na těsto zpracujeme těsto, které můžeme na chvíli dát do lednice.

Připravíme si sníh z bílku, přidáme cukr a ořechy, případně můžete přidat trošku skořice a citrónové kůry.

Těsto rozválíme na velikost dezertního talířku, rozdělíme na čtvrtiny - vzniknou 4 trojúhelníky. K nejširší straně trojúhelníku dáme náplň a rolujeme rohlík až ke špičce těsta.

Na plech dáme pečící papír, položíme rohlíček, který mírně zatočíme do tvaru, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 - 20 minut.

Tradiční rohlíčky jsou s droždím, ale těmto nikdo neodolá. A z těsta si můžete připravit znamenitý štrúdl.

Stejným způsobem jako ořechovou náplň připravíte i mandlovou nebo kokosovou jako další variantu. Skvělá a tradiční je maková a recept na dobrou makovou náplň najdete zvlášť.

Ohodnoťte tento recept: 

44 hlasů

Další recepty Celý díl