Koleda, koleda, jarní trávo, ať je tady všecko zdrávo… Třetí série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas

Obsah dílu

Přehrát vše

Než jsme se nadáli, jsou tu další svátky jara a s nimi se přikutálela i spousta velikonočních vajíček. Ta patří i do svátečních dobrot, jako je například pečené jarní kuřátko s nádivkou. Povíme si, jak je to s konzumací vajec vůbec, proč je jíst, v jakém množství, i jak se od sebe liší vejce kachní, slepičí a křepelčí. Navštívíme chovatele drůbeže a podíváme se, jak se jeho opeření svěřenci chystají na jarní snůšku. Nakličování zrn je metoda přímo prastará, a my si ukážeme, jak po vzoru našich předků vypěstovat zásobárnu zdraví prospěšných látek v domácích podmínkách.


Rady a tipy

Klíčení a výhonky

Klíčení a sběr následných výhonků je vhodnou možností, jak si v zimě dopřát něco zeleného. Jako náhradu za zeleninu, kterou sklízíme až v teplejším období roku. » Číst více


Domácí lékař

Jarní očista

Půst, který naši předkové drželi nebyl hladovkou, spíše takovým odlehčením jídelníčku. Jedlo se především to, co zbývalo ve sklepě, nebo naklíčená semena a luštěniny či první jarní zelené ze zahrádky. To vše doplňovaly bylinkové čaje. » Číst více


Domácí lékař

Vejce zdraví prospěšné

Vejce obsahují všechny základní živiny, které jsou prospěšné pro člověka. Řadu pokrmů bez vajec také těžko připravíme. » Číst více


Stopáž27 minut
Rok výroby 2020
 P ST AD HD