Maso

Jarní kuřátko s nádivkou

Velikonoce byly pro naše předky obdobím hodování po dlouhém půstu. A hodí se začít něčím lehčím. Výbornou volbou je právě drůbeží maso, které je lehce stravitelné.

na jedno kuře

menší (jarní) kuře
2 stroužky česneku
červená cibule
sůl
snítky čerstvé rozmarýny a tymiánu
4 rohlíky
kousek másla
trocha mléka
2 vejce
malá hrst mandlí
čerstvá petržel, koriandr či lístky kopřivy

Doporučujeme zhlédnout postup ve videu.

Kuřata si předem důkladně omyjeme, osušíme, a odřízneme z nich přebytečnou kůži.

Oloupeme si alespoň 4 velké stroužky česneku a ponecháme je vcelku.

Dále oloupeme větší červenou cibuli a překrojíme ji na poloviny.

Do kuřat vložíme stroužky česneku a cibuli a poté je důkladně nasolíme.

Kuřata dáme do pekáče a poklademe čerstvými snítkami tymiánu a rozmarýny. Bylinkami nešetříme.

Poté přichází na řadu nádivka, kterou si upečeme jako přílohu ke kuřeti.

Nádivka

Rohlíky na krájíme na kostky. Do rendlíku s vlažným rozpuštěným máslem přidáme dva žloutky, přilijeme trochu mléka a promícháme. Vaječné bílky osolíme špetkou soli a ušleháme tuhý sníh. Do nádivky použijeme buď zmíněnou petrželku, anebo čerstvý koriandr či mladé velikonoční kopřivy. Přisypeme mandle a vlijeme vaječnou směs. Nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Formu vymažeme máslem a navršíme do ní směs na nádivku.

Pečení

Kuře i nádivku vložíme do předehřáté trouby. Nádivku pečeme asi 40 minut. Menší jarní kuřata by měla být hotová za hodinu. Doporučujeme otestovat vpíchnutím tenkého nože do nejsilnější části stehna. Pokud je vytékající šťáva čirá, kuře máme upečené. Servírujeme s nádivkou a přelijeme vypečenou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl