Bujaré masopustní veselí, chutné a zdravé postní jídlo a velikonoční hodování si uměli užít nejen naši předkové. Krásné tradice ožívají na českém venkově dodnes. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie: V. Karas, N. Císařovská a J. Berka

Obsah dílu

Přehrát vše

Další díl našeho seriálu věnujeme tradicím ze starých dobrých časů. Podíváme se, jak slaví masopust v Dobrkovské Lhotce, a dozvíme se, kdo je to mládenec, matka masopust, slaměný anebo rybníkář. Co vlastně znamenal čtyřicetidenní půst, který naši předkové drželi, a jaká jídla během něj jedli? A co si dopřávali na Boží hod velikonoční? Máme pro vás připravenou méně známou dobrotu, kterou naše babičky každoročně uctily koledníky i hosty u velikonočního stolu. A vypravíme se i za dalšími tradicemi a zvyky. Naučíme se pěstovat oblíbené pokojové květiny našich babiček a otevřeme sto let starou vandrovní knížku pivovarského tovaryše.

Recepty v tomto dílu

Domácí lékař

Bylinkami proti jarní únavě

Špatná nálada na jaře souvisí mimo jiné s nedostatkem minerálů vitamínů a slunečního svitu. A jelikož se bylinky využívaly především v době, kdy kvetly, jarní čaje se připravovaly z těch nejranějších bylinek. » Číst více

Stopáž26 minut
Rok výroby 2019
 P ST AD HD