Naši předkové dodržovali mezi Masopustem a Velikonocemi 40denní půst, který končil nedělí, kdy se slaví Boží hod velikonoční. Během tohoto období nejedli maso, což mělo na jaře i blahodárný očistný účinek na jejich organismus… Hospodyně v tomto období vařily jídla z brambor (postní kucmoch) či z luštěnin (pučálka). Oblíbené byly i různé kaše – jako je například kaše jahelná. Jáhly jsou vlastně vyloupané proso a jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Obilné kaše jsou vůbec vynikající třeba k snídani, protože nás zasytí a poskytnou potřebnou energii…

4 porce

¼ kila jahel
litr mléka
troška soli
lžička másla
med podle chuti (asi tak dvě lžíce)
rozinky, brusinky, kandované ovoce či sušené švestky podle vlastního výběru a chuti
na posyp skořici či mleté oříšky

Jáhly třikrát propereme vroucí vodou (to znamená zalijeme a scedíme) poté nasypeme do studeného mléka se solí a máslem a pomalu vaříme na mírném plameni za neustálého míchání do měkka (asi tak dvacet minut).

Když je kaše dovařená, odstavíme ji z plemene, vmícháme sušené ovoce, osladíme medem a posypeme skořicí.

Ohodnoťte tento recept: 

27 hlasů

Další recepty Celý díl